Arhaic - Rococo

Arhaic - Rococo

28 decembrie 2015
Luni 19:00
Sala cu Orga
50–60 lei
Adaugă în favorite

 Arhaic - Rococo

 

   Atmosfera sărbătorilor de iarnă e văzuta din două perspective istorico-geografice prin îmbinarea inedită dintre perenul arhaicelor colinde românești, trecute prin filtrul spiritual al compozitorilor Bela Bartok si Sigismund Todută, cu maiestosul curților imperiale vestice prin lucrări rococo ale fiilor lui Johann Sebastian Bach. Bartok și Todută, prin fascinația lor pentru colindele romanești, au încercat să aducă un omagiu prin limbajul muzicii clasice pentru pian, redat de către Chișinău Youth String Orchestra în aranjamentul pentru orchestra de coarde al lui Dan Țurcan si Gabriel Bebeșelea, în premieră la Chișinău. Wilhelm Friedemann Bach si Carl Philipp Emanuel Bach au scris o muzică de curte de un rafinament extraordinar care e magistral interpretată de celebrul flautist Matei Ioachimescu. Un eveniment marca Chișinău Youth String Orchestra.

 

Repertoriu:
Bela Bartok – Romanian Christmas Carols
Sigismund Toduță – Passacaglia
Carl Philipp Emanuel Bach – Flute Concerto in D minor
Wilhelm Friedemann Bach – Sinfonia in d minor Adagia & Fugue

Dirijor principal: Gabriel Bebeșelea (România/Austria)

 

 Arhaic - Rococo

 

 Arhaic - Rococo

 


Solist: Matei Ioachimescu (România/Austria) – flaut

 

 Arhaic - Rococo

 

 Arhaic - Rococo



Chișinău Youth String Orchestra:

 

 Arhaic - Rococo

 

 Arhaic - Rococo

 

********************

Despre Gabriel Bebeșelea:

   La doar 27 de ani, este deja recunoscut ca fiind ”unul din cei mai talentați și captivanți dirijori români ai generației sale” (revista Festivalului George Enescu, 7 septembrie, 2011). După câștigarea premiului întâi la Concursul de dirijat “Jeunesses Musicales” (București 2010) reputația sa a crescut rapid si substanțial la nivel național, fiind mai apoi numit Dirijor Principal al Operei Naționale Române Iași începând cu Septembrie, 2011 (cel mai tânăr dirijor care ocupă o astfel de funcție în România). Începând cu sezonul 2014-2015 este numit Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii din Sibiu.

   

   Dirijează cu regularitate următoarele orchestre: Filarmonica “George Enescu”, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională Radio Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Orchestra Română de Tineret, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Satu-Mare, Filarmonica din Târgu Mureș, Orchestrele Române de Tineret și Chișinău Youth Orchestra.

 

   Un punct de cotitură în dezvoltarea sa muzicală a reprezentat participarea recentă la masterclas-ul patronat de Bernard Haitink, organizat în Lucerne, Eleveția. unde a fost unul din cei 18 finaliști din totalul de 330 aplicanți din toată lumea.
În 2011 a primit o bursă oferită de către Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, care i-a permis un stagiu de asistență la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. În perioada ferbuarie – iulie a avut posibilitatea de a participa la repetiții și concerte a celor mai reprezentativi dirijori ai zilelor noastre precum: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman, Eliahu Inbal.

 

   În 2010 a absolvit studiile de licență la clasa de Dirijat Orchestră a reputatului dirijor și profesor român Petre Sbârcea în cadrul Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 2012 a absolvit studiile de Master in cadrul Universității Naționale de Muzică din București la clasa maestrului Horia Andreescu. În prezent este candidat PhD la Universitatea Națională de Muzică din București sub îndrumarea profesorului Dan Dediu. Recent, Gabriel Bebeșelea a finalizat studiile la Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, ciclul Postgradual la clasa de dirijat a profesorului Mark Stringer.
În luna august, curent va participa la Aurora Summer Academy, realizat în Suedia, unde își va perfecționa studiile în dirijat cu Kurt Massur și Johannes Gustavfsson.
În septembrie, 2015 câștigă premiul mare la prestigiosul Lovro von Matic Conducting Competition.


Despre Matei Ioachhimescu:

Flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. 
   

   Născut la București, într-o familie cu bogată tradiție muzicală, a studiat flautul la celebra „Universität für Musik und Darstellende Kunst” din Viena, pe care a absolvit-o cu merite deosebite la clasa de solistică a renumitei profesoare Barbara Gisler Haase, și s-a perfecționat cu celebrii profesori Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle și Renate Armin Greiss. 

    Este „Magister Artium” al Universităţii din Viena, artist al Fundaţiei „Yehudi Menuhin” din Viena şi laureat al mai multor premii şi burse internaţionale. 
 Între 2003 și 2010 a fost membru al Filarmonicii George Enescu din București. De asemenea colaborează ca flautist principal cu Orchestra Festivalului din Tirol, sub conducerea maestrului Gustav Kuhn, cu Orchestra Donauphilharmonie, cu Wiener Metropolitan Orchester și cu Wiener Residenz Orchester. 

 

   Matei Ioachimescu a susținut concerte ca solist împreună cu Filarmonica George Enescu şi Orchestrele Radio din București, cu Filarmoniciile din Craiova, Iași, Satu-Mare, Bacău, de asemenea cu Filarmonica din Zlin (Cehia) sau Donauphilharmonie din Viena acompaniat de dirijori precum Jochen Wehner, Jin Wang, Eckart Hübner, Ovidiu Bălan etc. 

 

   Este profesor invitat al mai multor cursuri de măiestrie din România și Austria. Recent, turneul național intitulat „Paris”, împreună cu extraordinara pianistă Cătălina Butcaru (Austria) s-a bucurat de un imens succes, iar în curând un CD de debut va aparea tot împreună cu Cătălina Butcaru. 
 Tehnica sonoră uimitoare, combinată cu o pasiune muzicală debordantă, îl recomandă pe Matei Ioachimescu ca solist și membru al mai multor formații camerale pe scenele importante din țară și din lume, precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român din București sau Tokyo Suntory Hall. 
 

   Matei Ioachimescu cânta pe un instrument de aur al producătorului japonez Muramatsu. În anul 2013 Matei Ioachimescu a fost numit „Ambasador al Integrării”, de către Secretariatul de Stat al Austriei. 
 
„... Matei Ioachimescu este o prezenţă solistică deosebit de agreabilă, distingându-se o puternică notă personală în cântul său...” (Dan Scurtulescu în Liternet)

 

Despre Chișinău Youth String Orchestra:


   Chișinău Youth String Orchestra reprezintă un nou proiect marca Asociației Muzical-Corală, fondată de tânărul muzician Andriano Marian. Ansamblul reunește cei mai buni tineri cordari din țară și va avea menirea de a prezenta publicului cele mai reprezentative lucrări ale muzicii de cameră, realizate cu o înaltă măiestrie tehnică și muzicalitate.