Ciuleandra martie 2017

24 martie 2017
Vineri, 18:00
str. Veronica Micle 7
5060 lei
Adaugă în favorite

 Ciuleandra februarie

 

Spectacolul ”Ciuleandra”, după romanul lui Liviu Rebreanu
 
În viziunea regizorului Boris Focșa, “Ciuleandra” este ”romanul marilor conflicte dramatice”, în care analiza psihicului uman se adâncește și capătă nebunia dansului cu același nume, într-un cadru din ce în ce mai amețitor, în care fiecare personaj se dezlănțuie. Acest joc este, de asemenea, un dans al destinului unde mulți își găsesc sufletul pereche, după cum afirmă unul dintre personaje: ”Apoi, prin partea noastră, mai toți flăcăii, de la Șuleandra, se însoară”.
 
Degradarea psihică a personajului principal, Puiu Faranga, se produce progresiv, de la un om normal la începutul romanului, până la sfârșit devine un nebun în toată regula.
 
După crimă, vinovăţia şi responsabilitatea sunt principalele poveri ale conştiinţei lui Puiu Faranga, poveri de care încearcă să scape. Toate frământările de conştiinţă, cât încă mai are luciditate, au un singur scop: să arate că este iresponsabil pentru crimă, că nu este vinovat, pentru că nu ar avea niciun motiv personal. Tatăl îi sugerează să simuleze nebunia, dar o minimă raţiune (sau numai viclenia) îi dictează să nu adopte această cale. I se va părea mai credibil să se refugieze în argumentul aparent „raţional” al predispoziţiei ereditare spre crimă. Astfel i se pare că scapă de povara responsabilităţii personale. Dar cine îl poate scăpa de sine însăși?
 
Regie – Boris Focşa
 
Dramaturgie – Angelina Roşca
 
Scenografie – Boris Golea
 
Costume – Stela Verebceanu
 
Compozitor – Iurie Aleabov
 
 
 
DISTRIBUŢIA:
 
 
Puiu Faranga Sergiu Plîngău
 
Policarp Faranga Veaceslav Mereuţă
 
Medicul Avelin Tabarcea
 
Mădălina Ana Rusu, Ecaterina Chircu
 
Gardianul Valentin Munteanu
 
Prefectul Ruslan Croitoru
 
 
 
Premiera spectacolului la Teatrul ”Luceafărul” – 1999