Concert Simfonic 17 iunie

17 iunie 2016
Vineri, 18:00
Filarmonica Nationala
50100 lei
Adaugă în favorite

concert simfonic iunie 

 
17 iunie 2016, la ora 18:00, Filarmonica Naţională “Serghei Lunchevici”
Vă aşteaptă la Închiderea Stagiunii Concertistice aniversare 2015 – 2016, (Filarmonica la 75 de ani de la fondare). Oaspetele de onoare va fi pianistul Alexander Paley din SUA. Alexander Paley este un nume recunoscut în lumea înreagă, un muzician de o inteligență și finețe deosebită, originar din Republica Moldova și un bun prieten al Filarmonicii. Prezența lui în concertul de închidere a stagiunii aniversare 2015-2016, va constitui acordul final al proiectului La unison cu prietenii .
 
În program:
 
Frédéric Chopin – Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în mi minor
 
Concertul nr. 1 pentru pian face parte din lista restrânsă a compozițiilor pentru pian și orchestră scrise de Frédéric Chopin. Acesta a scris, de-a lungul vieții, două astfel de concerte. Acest concert a fost scris pe când compozitorul avea abia 20 de ani și a fost interpretat de către tânărul virtuoz în cadrul unui concert de „rămas-bun”, înainte ca Chopin să-și părăsească țara de baștină – Polonia. Concertul reprezintă o adevărată revelație pentru melomani, întrucât cuprinde în pasajele de o delicatețe tipică stilului compozitorului o mare încărcătură emoțională, care nu lasă pe nimeni indiferent.
 
Serghei Rahmaninov – Dansuri simfonice
 
Dansurile simfonice ale compozitorului Serghei Rahmaninov fac parte din creația perioadei în care acesta s-a aflat departe de țara natală – Rusia. Cu toate că a avut o strălucită carieră de virtuoz, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai mari pianiști ai epocii, acesta nu a putut să se adapteze niciodată cu adevărat stilului de viață occidental și a suferit de dorul patriei până la sfârșitul vieții sale. Dansurile simfonice, scrise în anul 1940, reprezintă testamentul muzical al compozitorului, cuprinzând bucuria și tristețea acestuia, nostalgia locurilor natale și zbuciumul vieții sale, toate acestea transformate în linii melodice de o profunzime extraordinară.
 
Pe scenă va urca Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, director artistic și Prim-Dirijor – Mihail Agafița, Maestru în Artă.