Consumatorul de onoruri(octombrie)

10 octombrie 2013
Joi, 18:00
str.Veronica Micle 7
50 lei
Adaugă în favorite

Consumatorul de onoruri” A. Strîmbeanu

 

Consumatorul de onoruri" este o piesă ce demască drama intelectualilor care toată viaţa s-au aflat în slujba partidului şi a regimului comunist, sacrificându-şi astfel adevărata vocaţie şi mutilându-şi destinul lor şi al celor care îi înconjurau de dragul unor „tinichele”, onoruri care nu mai au în prezent nicio valoare.

Scriitorul Marian Berdaga, eroul principal din piesa lui Andrei Strâmbeanu, a scris contracronometru sute de cărţi care proslăveau Partidul Comunist, pentru a intra în graţiile acestuia. Osteneala i-a fost răsplătită cu nenumărate favoruri şi onoruri din partea regimului pe care îl slujea. Mai mult, pentru a-şi da importanţă, Berdaga ajunsese chiar să-şi născocească adversari, scriind din numele lor denunţuri la securitate. Nu mai existau distincţii şi medalii pe care să nu le fi primit, mai mult, pentru el personal au fost inventate diplome şi menţiuni speciale.

Vine însă un moment când acest mit se spulberă. Regimul pe care îl idolatrizase cade.

În lipsa partidului, Marian Berdaga nu mai putea nici să scrie şi nu mai avea nici pentru cine să trăiască. Marele consumator de onoruri decide să moară şi pentru asta are nevoie de cineva care să-i închidă ochii. O invită la el acasă pe fiica lui biologică, Nataşa, pe care o părăsise când aceasta avea doar doi ani şi nu se mai interesase de viaţa ei. Întâlnirea cu fiica este pentru protagonist o întâlnire cu realitatea, cu adevărata viaţa pe care el a ratat-o în cursa lui pentu onoruri şi pe care nu mai are cum s-o recupereze.

Prototipul lui Marian Berdaga este cel mai întâlnit în societatea noastră, a scriitorului care mai speră că încă nu au secat toate onorurile şi într-o bună zi partidul o să-şi amintească de el şi o să-l răsplătească. Între timp, în aşteptarea unei presupuse glorificări, el îşi continuă voluntar meseria de dezinformator...

 

 

 

Din momentul rezervarii aveti 24 ore la dispozitie pentru a achita biletele.