DON QUIJOTE 12 mai

12 mai 2016
Joi, 18:00
National Opera
30110 lei
Adaugă în favorite

 don quijote

 

Libretul: Marius Petipa
După un episod din renumitul roman Don Quijote de la Mancha  de Miguel de Cervantes Saavedra

Coregrafia: Alexandr Gorski după versiunea original a lui Marius Petipa
Redacţia: Marat Gaziev
Scenografia: Veaceslav Ocunev
Pictor de costume: Irina Press Maestru în Artă
Conducerea muzicală: Lev Gavrilov,  Maestru Emerit al Artelor

Premiera mondială: 14 decembrie 1869, la Teatrul Mare, Moscova
Premiera la Chişinău: 16 mai 1986, la Teatrul Academic de Sta de Operă şi Balet “A.S.Puşkin” al RSS Moldoveneşti. 

 

Roluri şi interpreţi:

Quiteria -  Yuka EBIHARA Japonia - Polonia

Basilio -  Maksim WOITIUL Polonia

Don Quijote - Dumitru LISITCENCO

Sancho Panza - Eugeniu TCACI Om Emerit

Lorenzo - Radu TCACI

Camacho - Andrei ROGOVSCHI

Prietenele Quiteriei - Mariana ANGHILINICI, Aliona ZOLOCEVSKAIA premieră

Espado - Tudor TUDOSE

Dansatoarea din stradă - Natalia KOROTKOVA

Mercedes -  Natalia BALAN

Bolero - Natalia BALAN, Tudor TUDOSE

Variațiunile actului III - Tatiana CANGUR premiera, Mariana ANGHILINICI

Dirijor - ALEXEI BAKLAN Ucraina

“Dansul este un poem în care fiecare mişcare este un cuvînt“.
Mata Hari

 

 În romanul Don Quijote de Miguel de Cervantes Saavedra, se povesteşte despre faptele eroice a cavalerului peregrin Don Quijote şi a însoţitorului său Sancio Pansa. La baza creării libretului a fost luat un singur episod al romanului, anume cel în care Don Quijote săvîrşeşte fapte demne de urmat, ajutîndu-i pe tinerii îndrăgostiţi Kitri şi Basilio să capete liniştea şi fericirea mult aşteptată. Baletul Don Quijote se afirmă ca unul din cele mai renumite balete clasice, datorită atmosferei feerice create de muzica şi dansul în stil spaniol.

Prolog

Cititor neobosit de povești cavalerești, Don Quijote,  s-a cufundat într-un somn adânc. În vis i-a apărut lumea magică a zânelor și idealul său feminin – frumoasa Dulcineea. Trezindu-se din acest vis, acesta pornește în căutare de aventuri luându-l cu el şi pe servitorul de încredere, Sancho Panza, pe post de scutier.

Actul I

 Într-o piață, în forfota veselă a  mulțimii, apare Kitri, fiica cârciumarului Lorenzo. Ea abia așteaptă să-şi întâlnească iubitul, bărbierul Basilio. Acesta o vede şi, pentru a o tachina, face curte prietenelor ei, apoi dansează împreună cu ea. Lorenzo încearcă să îi despartă. Apare Camacho, un nobil bogat, dar ridicol şi trufaş, care încearcă să câştige inima lui Kitri. Lorenzo e în al nouălea cer: iată un pretendent ideal! Kitri nu este încântată de idee şi îl ia în derâdere pe Camacho.

În drum spre coridă, un grup de toreadori se opresc în piață, conduși de Espada şi dansatoarea de stradă. Veselia generală este întreruptă de apariția lui Don Quijote și a lui Sancho Panza. Tinerii fac haz pe seama dolofanului scutier: fetele se joacă cu el de-a baba oarba, iar apoi,  băieții îl aruncă de mai multe ori în aer.

 Între timp, Kitri şi Basilio se întorc în piaţă, iar Don Quijote este pe loc fermecat de frumuseţea lui Kitri. În sfârşit a găsit-o pe Dulcineea! 

 Pentru a putea fi împreună, Kitri decide să fugă cu Basilio. Ei sunt urmăriţi de Lorenzo şi de îndrăgostitul Camacho, cărora li se alătură Don Quijote şi Sancho Panza, care decid să-i ajute pe fugarii îndrăgostiți.

 Actul II

 În tavernă petrecerea continuă între prieteni. Toţi privesc cum Espado îi mărturisește iubirea sa frumoasei Mercedes. Aceasta îi răspunde cu un dans pasional. Kitri şi Basilio sosesc în grabă, căutând să se ascundă de Lorenzo şi Camacho. Însă, ei sunt văzuţi de urmăritori.

 Lorenzo nici nu vrea să audă de rugămințile lui Kitri şi o silește pe Kitri să-i întindă mâna lui Camacho.

 Disperat, Basilio se preface că se sinucide. Kitri e îngrozită. Don Quijote este nedumerit. La rugămintea lui Kitri, el îl învinuiește pe Lorenzo de cruzime și îl amenință cu arma. Lorenzo le dă tinerilor binecuvântarea părintească. Basilio își revine ca prin minune teafăr şi nevătămat. Totul a fost o farsă, Lorenzo îşi dă seama că a fost păcălit, dar e prea târziu. Kitri este bucuroasă că planul lui Basilio s-a încheiat aşa cum şi-au dorit. 

 În mijlocul veseliei generale, la care se alătură de nevoie Lorenzo şi Camacho, păcăliţi, Don Quijote şi Sancho Panza pleacă mulțumiți că au reuşit să facă dreptate.

 Actul III

 Are loc o mare sărbătoare: căsătoria lui Basilio cu Kitri!

Printre oaspeții de onoare de la nuntă se află şi Don Quijote cu scutierul său Sancho Panza. Apoi, ei pleacă, într-o nouă călătorie de aventuri, în numele dragostei pentru Dulcineea.