Giselle

Descrierea evenimentului

 Giselle

 
Balet în două acte
Adolphe Adam
 
Libretul: Vernoy de Saint-Georges,
Théophile Gautier şi Jean Coralli
După povestea lui Heinrich Heine
Coregrafia: Jean Coralli, Jules Perrot şi Marius Petipa
Scenografia: Veaceslav Ocunev
Pictor de costume: Irina Press Maestru în Artă
Conducerea muzicală: Lev Gavrilov Maestru Emerit al Artelor
 
Premiera mondială: 28 iunie 1841, la Academia Regală de Muzică din Paris.
Premiera la Chişinău: 19 ianuarie 1963, la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă şi Balet.
Premiera versiunii curente: 30 noiembrie 1985, la Teatrul Academic de Stat de Operă şi Balet al RSS Moldoveneşti.
 
Roluri şi interpreţi:
 
Giselle - Anastasia Homițcaia Om Emerit
 
Prinţul Albert - Alexandru Balan
 
Myrtha - Liubov Batîr
 
Hans - Tudor Tudose
 
Bertha - Tamara Tiurina
 
Duke - Dorian Cernolev
 
Bathilde - Svetlana Ivanenco
 
Wilfried - Eugeniu Tcaci, Om Emerit
 
Pas-de-deux - Mariana Anghilinici, Veronica Slonovscaia
 
Dirijor : MARIN BALAN, Maestru în Artă
 
 
“Giselle este o partitură ce cuprinde un şir de calităţi
ale melodicii şi varietăţii ritmice a dansului de caracter“.
 
Daniela Caraman-Fotea
 
Aparţinînd primei perioade a romantismului francez, compozitorul Adolphe Adam s-a format într-o familie de muzicieni, desăvîrşindu-şi pregătirea artistic la Conservatorul din Paris, cu F.A.Boildieu. Începe să se facă cunoscut mai întîi printr-o serie de romanţe şi ariete, debutînd în teatrul lyric cu o lucrare într-un act, Pierre et Catherine (1829).
 
Lui Adam îi revine însă şi meritul de a fi unul dintre primii compozitori de spectacole de balet, care, prin calitatea melodic, caracterul dansant al ritmicii şi fiorul emoţional, au pus bazele tradiţiei dramei coregrafice romantic.
 
Giselle de Adolphe Adam aparţine stilului supranumit „baletul alb" şi reuneşte armonios muzica, dansul şi pantonima, oferind publicului un spectacol extraordinar. Baletul Giselle poate fi considerat un punct culminant al romantismului care zugraveste in pas de dans viata adevarata a omului cu gindurile si visurile lui, bucuria de a trai pina la melancolie si deziluzie.
 
ACTUL I.
 
La marginea unei păduri se află casa tinerei Giselle, care locuieşte cu vîrstnica ei mamă, Bertha. Este vremea culesului. Pădurarul Hans, îndrăgostit de Giselle, se îndreaptă spre casa fetei, dar se opreşte în drum, la apariţia unui străin. Este contele Albert, însoţit de scutierul său, Wilfried. Visător, contele caută mereu noi aventuri romantice. A zărit-o pe tînăra Giselle, care i-a trezit o puternică pasiune. Ca să nu-şi trădeze rangul, Albert schimbă straiele bogate cu altele simple. Wilfried, care îi ascunde hainele într-o mică colibă, îl sfătuieşte să fie prevăzător. Rămas singur, Albert bate la uşa fetei. Giselle, şi ea îndrăgostită de tînărul necunoscut, îl întîmpină bucuroasă. La îndoielile fetei, Albert rupe o floare şi, numărînd petalele, îi arată că soarta va fi fericită. Pe neaşteptate apare pădurarul Hans, prevenind-o pe Giselle că greşeşte prin încrederea faţă de necunoscut. Intervine Albert, care îl alungă pe Hans.
 
Un grup de tinere îi înconjoară. Sunt prietenele lui Giselle, care se întorc de la culesul viilor. Fericită de dragostea ei pentru Albert, Giselle, într-un dans avîntat, îl prezintă drept logodnic, exprimîndu-şi exuberanţa sentimentelor. În zadar o roagă mama sa să se cruţe, evitînd oboseala dansului, pe care Giselle îl face martorul iubirii fără pată pentru Albert. Giselle, bolnavă de inimă, poate fi oricînd victima unui asemenea efort. Nepăsătoare, fata nu se poate gîndi la nimic rău în aceste clipe.
 
Din depărtare, sunete de corn anunţă apropierea unui cortegiu de vînătoare. Neobservat, Albert se retrage în pădure, de teamă să nu fie recunoscut. Hans îl urmăreşte, ascunzîndu-se în micuţa colibă unde şi-a lăsat tînărul hainele bogate. Cortegiul apare în frunte cu nobilul tată al lui Albert şi logodnica lui, Bathilde. Poposind în piaţeta satului, cer ospitalitate chiar de la mama lui Giselle. Fata este impresionată de frumoasele straie ale Bathildei, care, la rîndu-i se arată cucerită de farmecul naiv al tinerei ţărăncuţe. Vorbindu-i despre viaţa pe care o duce, Giselle îi spune că iubeşte dansul, pentru care are o adevărată pasiune. Pentru a-i mulţumi, căci Giselle îi dansează plină de voioşie, Bathilde îi dăruieşte un lanţ de aur. Ca răspuns, fata îi încredinţează secretul ei – dragostea pentru un tînăr chipeş, cu care s-a şi logodit. Invitaţi să se odihnească, oaspeţii intră în casa lui Giselle.
 
Contele, îngrijorat de lipsa fiului său, cere lămuriri scutierului, ordonînd să vestească din corn semnalul de vînătoare, la care ştie că va răspunde şi Albert. Prudent, scutierul porneşte să-şi caute în pădure stăpînul. Pe furiş, din colibă iese Hans pădurarul, purtînd în mînă spada lui Albert şi cornul de vînătoare.
 
Tinerii se adună în piaţă, pentru a sărbători culesul roadei. În mijlocul lor, Giselle dansează cu înflăcărare. Dar Hans o opreşte. Vrea, arătîndu-i spada, să-i dovedească adevărata faţă a înşelătorului ei logodnic. Giselle, prea sigură de sentimentele lui Albert, se aruncă la pieptul lui, rugîndu-l să dezmintă vorbele pădurarului. Cînd Hans vede că Albert o linişteşte cu vorbe deşarte, sună puternic din corn. La acest semnal, oaspeţii ies din casă, înclinîndu-se cu respect în faţa lui Albert. Neliniştită, Giselle o întreabă pe Bathilde cine este Albert. La răspunsul acesteia că se află în faţa logodnicului ei, Giselle rupe cu furie lanţul de aur, primit în dar, şi îl aruncă dispreţuitor. Durerea o copleşeşte, mintea ei se întunecă în faţa adevărului crunt. Plîngînd în hohote, apoi rîzînd inconştientă, Giselle îşi aduce aminte clipele fericite petrecute cu Albert, jurămintele lor de dragoste. Inima ei bolnavă nu mai rezistă. Într-un ultim elan, Giselle îl îmbrăţişează pe Albert şi se prăbuşeşte, înconjurată de mama şi de prietenii ei îndureraţi. Hans şi Albert îşi dau seama că, fără să vrea fiecare din ei i-au pricinuit moartea.
 
ACTUL II
 
Este noapte. În cimitirul satului, la proaspătul mormînt al lui Giselle, Hans vine în liniştea întunericului să-şi plîngă durerea. Foşnete tainice se aud, luminiţe stranii strălucesc pe marginea lacului. Înfricoşat, Hans se retrage. Din misterul nopţii se detaşează o siluetă. Este Myrtha, crăiasa ielelor (în versiunea originală “Willis”). La miezul nopţii vine vremea cînd ea cheamă, din adîncul pămîntului, supusele - sufletele triste ale tinerelor care au murit înainte de nuntă.
 
La ordinul Myrthei, ielele se strîng în jurul mormîntului lui Giselle. Firava siluetă a fetei apare, înclinîndu-se supusă în faţa stăpînei. Dar la auzul unor paşi, ielele se ascund. Albert, însoţit de scutierul său, vine să caute mormîntul lui Giselle. Fără să se teamă de cuvintele înspăimîntate ale scutierului, Albert rămîne singur lîngă mormînt, pentru a plînge pierderea fetei pe care o îndrăgise. În faţa lui apare chipul drag. Albert vrea să o atingă, dar ea dispare. Imaginea ei pare să fie pretutindeni, purtîndu-l prin aleile cimitirului, prin boschetele înflorite.
 
Între timp, ielele îl urmăresc pe pădurar, obligîndu-l să danseze pînă la epuizare. Voind să-l pedepsească pentru moartea fetei, ele îl chinuiesc, alungîndu-l mereu, pînă cînd Hans se aruncă disperat în apele lacului. Atunci, ielele pornesc în căutarea celuilalt vinovat, Albert. Neîndurătoare în faţa rugăminţii lui Albert de a-l ierta, Myrtha îi porunceşte lui Giselle să danseze cu el. Dincolo de moarte, puterea dragostei lui Giselle îl întăreşte, ajutîndu-l să reziste dansului istovitor. Ca prin vis, acest dans îl face să retrăiască frînturi din fericirea sa spulberată. Din depărtare se aud ceasurile oraşului, prevestind sosirea zorilor. În negura dimineţii, ielele, pierzîndu-şi puterea, dispar. Cu inima sfîşiată de durere, Albert îşi ia din nou rămas bun de la Giselle. Imaginea ei se topeşte în neant, rămînînd doar o preţioasă amintire în sufletul tînărului chinuit de remuşcări. Copleşit de durerea acestei iubiri, mai puternică decît moartea, Albert se prăbuşeşte pe mormîntul lui Giselle.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 • Info bilete: 060 879 444 | 079 979 444
 • Din momentul rezervarii aveti 6 ore la dispozitie pentru a achita biletele
 • Este disponibila livrarea de bilete (25 lei)
 • Este permisa intrarea cu biletul electronic tiparit
 • Este permisa intrarea cu biletul electronic pe mobil
 • Este permisa intrarea cu cecul de la terminale

Locul evenimentului

Data evenimentului

 • Thu, 06 Apr la 18:00

Preturi la eveniment

 • Pret de la 50.00 pina la 200.00 Lei
Cumpara bilete
 • Distribuie
 • E-mail
 • Cum cumpar ?
Logheaza-te pentru a distribui evenimente prin e-mail!

Pas 1.

Intră pe iticket.md şi loghează-te. Îţi poţi crea cont sau a te loga cu contul de Facebook sau Google.

pas1

Pagina de start a site-ului iTicket.md
 

Pas 2.

După ce te-ai logat îţi alegi evenimentul la care ai vrea să mergi. Şi apeşi butonul cumpără bilet. 

pas2

Pagina evenimentului
 

Pas 3.

Alegi data şi câte bilete vrei să cumperi (la unele festivaluri pentru fiecare dată e un eveniment aparte, aşa că alege data la care vrei să mergi, de ex. Nopţi pianistice 1, Nopţi pianistice 2, Nopţi Pianistice 3)

pas3

Alegerea biletelor
 

Pas 4.

Vezi ce locuri în sală sunt libere şi le alegi pe celea care le vrei

pas4

Planul sălii
 

Pas 5. 

După ce ţi-ai ales locurile, completezi formularul cu informaţie şi apeşi Continuă.

pas5

Informaţii personale
 

Pas 6.

a. Îţi găseşti comanda în categoria Comenzile mele. Lângă denumirea evenimentului găsești un "Cod" care e compus din o literă și mai multe cifre. Cu acest cod vei achita biletul rezervat la terminalele de plată QiWiDacă nu plăteşti comanda în 6 ore, aceasta se anulează. Cecul primit la terminal nu poate fi folosit ca bilet de intrare.
pas7
Pagina Comenzile mele

Pasii de mai jos sunt pentru cei ce aleg sa achite biletele cu cardul bancar.

b. Îţi găseşti comanda în categoria Comenzile mele. Acolo apeşi butonul Suplineşte (daca achiti cu cardul). Deoarece dacă nu plăteşti comanda în 6 ore, aceasta se anulează.

pas7

Pagina Comenzile mele
 

Pas 7.

La categoria Soldul contului apeşi Suplineşte Contul.

pas7

Soldul contului
 

Pas 8.

Apoi indici suma cu care vrei să splineşti (vezi cât costă biletele pe care le-ai comandat). Şi indici cum vrei să plăteşti cu cardul sau prin terminal. Pentru asta alege unul din meniurile de sub spaţiul unde ai indicat suma, citeşti termenii şi condiţiile, dacă eşti de acord, bifezi şi apeşi Următor.

pas8

Alegerea opţiunii cărţii de credit sau terminal
 

Pas 9.

Ţi se va deschide o pagină unde trebuie să introduci datele cartelei tale. În caz că ai ales opţiunea terminal, vei vedea pe ecran un cod care trebuie să-l introduci când eşti în faţa terminalului.

pas9

Achitarea cu cardul
 

Pas 10. 

Când vezi textul Operaţiune autorizată cu succes, apeşi butonul de mai jos pentru a continua, următoarea pagină ar trebui să vezi pagina cu comenzile tale.

pas10

Operaţiune cu succes
 

Pas 11.

La secţiunea comenzile mele apeşi butonul Plăteşte şi ar trebui să vezi imaginea de mai jos. După care apeşi butonul Vezi bilet, îl vezi, apoi îl salvezi şi îl printezi.

pas11

Plătirea comenzii
 

Pas 12.

Biletul ar trebui să arate aşa. După ce îl printezi, vii cu el la eveniment şi mai departe deja depinde de tine.

biletrockfest

Distracţie plăcută !

Adauga comentariu

Comentarii ( 0 )

 • Nu sunt comentarii