Performance-uri despre coruptie

18 octombrie 2017
Miercuri, 18:30
Teatrul Ginta Latina
0 lei
Adaugă în favorite

 

18 octombrie 2017

Chișinău, Teatrul de Revistă Ginta Latină

Intrare liberă, dar înregistrarea e obligatorie:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeJqrUXI9L05anuOOvjJOWhXXOG1yBAPI9rPuvyJJ6GRLU20w/viewform?fbzx=-2416201161333670400

Convingerea Interioară”

Cuvântul ”corupție” provine din limba latină - ”com” (”cu, împreună”) și ”rumpere” (”a rupe”), însemnând întreruperea unui ordin prin implicarea nu doar a unei persoane, dar care solicită un complice, sau chiar o rețea, o ”familie”, un sistem de complici, construit pe baza unui beneficiu și suport reciproc. Cercetarea pe care se bazează performance-ul – interviuri face-to-face, materiale publicate despre cazuri de corupției, studiul fenomenului din diverse perspective istorice, culturale și religioase – dezvăluie încă un lucru. Faptul că aceasta ține de capacitatea fiecărui individ care decide să se opună sistemului. Aceste persoane nu seamănă cu niște eroi, ba dimpotrivă: toate slăbiciunile lor, judecățile inconsistente și visurile pământești par a fi chiar prea ”umane”.

Inconsistența caracterului lor ne oferă o altă viziune asupra fenomenului corupției: prin includerea sinelui, a manifestării naturii umane și a coruptibilității ca părți ale unui tot întreg. Dar să te incluzi pe tine însuți înseamnă să incluzi în același timp și pe alți oameni, în pofida lipsei de înțelegere a motivelor și lumilor interioare ale acestora. Solidaritatea este unica cale de a face posibil acest lucru, iar ”includerea sinelui” poate constitui fundamentul diminuării corupției: nu printr-o creștere a agresivității, violență directă sau dreptate justițiară, dar tratând acest subiect într-un mod reflexiv și eficient.

Regizor – Pavel Yurov

Cercetare, text dramatic – Pavel Yurov, Oksana Danchuk

Actori – Yevhen Chernykov, Viacheslav Dudko, Anatolii Marempolskyi, Daria Palahniuk

Montarea scenei – Oleksii Sai, Svitlana Ratoshniak

Iluminarea scenei – Yevhen Kopiov


Restaurantul Ucraina”

Necesitatea de a vorbi despre corupție rezultă într-un flux de conștiință al actorilor și ale numeroasele halucinații teatrale care dezvăluie memoriile din copilărie, traumele personale, aversiunile, marturisirile, sentimentul lipsei de auto-realizare profesională și neajutorare. Este incapacitatea de a vorbi despre corupție o greșeală pentru îndeplinirea sarcinei? Include ea o perspectivă filistină, dacă sinele are prioritate atunci când e clar că corupția trebuie condamnată? Dar dacă personalul este politic, pe lângă cauza și rezultatul său, ar putea în acest caz fluxul personal să fie un gest de eliberare: de la nevoia de a învăța pe de rost cuvintele cuiva, de la un scenariu scris, de la un scenarist, de la autoritate, de la șef, de la Tată ? În cele din urmă, motivul anti-autoritar, precum și cel anti-oligarhic sau patriotic, reprezintă unul din efectele secundare frecvente ale mișcărilor de anti-corupție.

Cu toate acestea, corpul Tatălui a stat întins pe masă pentru ceva timp, ceea ce înseamnă că de fapt nu există nici un scenariu și finalul e deschis. Prin urmare, eliberarea personalului e încă capabilă să devină un gest fie de asumare a responsabilităților, fie de capturare a atenției noastre atât de mult, încât nu vom observa că locul Tatălui vechi e înlocuit de cel nou.

Dramaturg – Dima Levytskyi

Cercetare – Piotr Armianovski

Actrițe – Nina Khyzhna, Oksana Cherkashyna

Montarea scenei, sunet – Yevhen Yakshyn

Iluminarea scenei – Yevhen Kopiov

Ziua Internațională împotriva corupției are loc în cadrul proiectului ”Bestechend”, care este o colaborare între Goethe-Institut din Ucraina și Agenția pentru Educație Civică, și este sprijinit de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Partener local: Centrul Cultural German Akzente