Spartacus septembrie

10 septembrie 2016
Sâmbătă, 18:00
National Opera
50250 lei
Adaugă în favorite
Spartacus 
 
Balet în două acte
Aram Haciaturian
PREMIERĂ
 
Libretul: Nicolai Volcov
 
În redacția lui Igor Cernîșiov
 
După romanul ”Spartacus” de Raffaello Giovagnoli.
Adaptare coergrafică – Natalia Korotkova
 
Scenografia: Iurie Matei Artist al Poporului
Pictor de costume: Anastasia Spătaru
 
Conducerea muzicală: Dumitru Cârciumaru
 
Premiera mondială: 27 decembrie 1956, la Teatrul de Operă și Balet „S. M. Kirov” (în prezent Teatrul Mariinsky) în montarea lui Leonid Iakobson.
 
Premiera la Chişinău: 1975, la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă şi Balet, în montarea lui I. Cernîșiov
 
Roluri și interpreți
 
10 septembrie 2016
 
Spartacus - VLAD MARCULESCU (Romania) premieră
 
Phrygia - KOTOMI HOSHINO (Romania) premieră
 
Aegina - Anastasia HOMIȚCAIA, Om Emerit
 
Harmodius - Tudor TUDOSE
 
Crassus - Ivan IVANIȘIN
 
Robul grec - Eugeniu TCACI Om Emerit
 
Dansatoarea egipteană - Iana DAVÎDOVA
 
 
Conducerea muzicală: Dumitru CÂRCIUMARU
 
Actul I
 
Tabloul I - Triumful Romei
 
În sunetele marşului triumfal, prin faţa mulțimii Romane, generalul roman Crassus defilează victorios cu legionarii săi şi cu prada de război. Printre prizonieri se află Spartacus și soția sa Phrygia, precum și prietenul său Harmodius. Spartacus îi apără pe prizonieri de la mulțimea disprețuitoare.
 
Tablul II - Piața de Robi
 
Pe o stradă din Roma, în piața de robi are loc vânzarea sclavilor prizonieri. Mulțimea este îmbătată de bucuria victoriei și îl obligă pe Robul grec să danseze.
 
Proprietarul unei școli de gladiatori îi cumpără pe Spartacus și Harmodius. Apare Crasus cu amanta sa, Aegina. Vrăjită de frumusețea și bărbăția lui Spartacus, Aegina îi cere lui Crassus să-i fie dăruiți Spartacus și Harmodius. Spartacus și Phrygia se despart cu durere.
 
 
Tabloul III - Apartamentul Aeginei
 
Aegina îi aduce pe Spartacus și Harmodius în apartamentul său, pentru ași satisface pasiunea și dorințele sale. Spartacus este de neînduplecat, rămânând fidel dragostei pentru Phrygia. Înfuriată, Aegina ordonă ca Spartacus și prietenul său să fie duși în școala gladiatorilor.
 
 
Tabloul IV - Villa lui Crassus
 
Frustrată și ofensată de refuzul lui Spartacus, Aegina nu-și poate găsi locul. Crassus îi sugerează că doar sângele gladiatorilor o va calma. Din toți gladiatorii aduși pentru luptă, Aegina îi alege pe Spartacus, Harmodius și Robul grec și îi impune să se lupte până la moarte.
 
În lupta aprigă, Harmodius și Robul grec sunt răniți. Aegina îi ordonă lui Spartacus să-și omoare prietenii, însă acesta refuză cu înverșunare. Crassus, ordonă gladiatorilor rămași să-l înfrângă pe Spartacus.
 
 
Tabloul V - Monologul lui Spartacus
 
Spartacus este frământat de gânduri rele. El urăște lanțurile robiei. Mai bine să mori pe câmpul de luptă, decât în arenă, distrându-i pe romani. Spartacus vrea să-și obțină libertatea și să se răzbune pentru tot.
 
 
Tabloul VI - Revolta
 
În cazarma gladiatorilor, în brațele lui Spartacus, moare Robul grec. Moartea acestuia este ultima picătură din cupa răbdării. Îndemnați de Spartacus, gladiatorii fug, ascunzându-se în întunericul nopții.
 
 
Actul II
 
 
Tabloul I - Tabăra lui Spartacus
 
Gladiatorii eliberați, împreună cu Spartacus, dansează dansuri de război și sărbătoresc evadarea. Toți jură credință lui Spartacus.
 
 
Tabloul II - Conspirația
 
Crassus o trimite pe Aegina si curtezanele sale în tabara lui Spartacus pentru a dezorganiza armata.
 
 
Tabloul III - Dezbinarea
 
Aegina duce la bun sfârșit planul lui Crassus. Harmodius este totalmente prins în mrejele ei. Revoltat, Spartacus ordonă ca femeile să părăsească tabăra, însă este prea tîrziu. Harmodius, împreună cu o parte din ostași și curtezanele, părăsesc tabăra.
 
 
Tabloul IV - Apartamentul Aegenei
 
Aegina îl ”răsplătește” pe Harmodius pentru trădarea lui.
 
 
Tablou VI - Ospățul lui Crassus
 
Aegina triumfă, norocul o însoțește peste tot. Distracția e in plină desfășurare.. Harmodius este adus și este rugat să danseze cu curtezanele. Îmbătat de fericire, Harmodius este readus la realitate cu vederea prietenilor săi căzuți. Totul este pierdut. Crasus poruncește să fie omorât Harmodius. Corpul de infanterie romane pornesc spre tabăra lui Spartacus.
 
 
Tablou VII - Înainte de luptă
 
Spartacus și Phrygia își iau rămas bun înainte de bătălia decisivă. Pe neașteptate apar soldații romani, în frunte cu generalul lor și îl îndeamnă pe Spartacus să părăsească oștile și să treacă de partea romană. Cuprins de furie, Spartacus îl alungă pe conducătorul roman și îi înmânează sabia cu care se va lupta cu Crassus, declarându-i astfel că vrea să se lupte unul contra altuia. Phrygia este cuprinsă de neliniște, presimțând moartea...
 
 
Tabloul VIII – Moartea lui Spartacus
 
Începe lupta crâncenă. Spartacus luptă eroic, dar forțele sunt inegale. Spartacus este răpus și moare.
 
Prhygiei este copleșită de durere. Însă chipul curajos al lui spartacus va rămâne pentru totdeauna simbolul libertății.