ULTIMUL DINTRE OAMENI

22, 27 December 2019
18:00, 19:00
Teatrul Radical
50 lei
Adaugă în favorite

[PLUS(1)FILM] RECOMANDĂ SĂ NU IMPRIMAȚI BILETUL! OCROTIM NATURA! 

Der letzte Mann / Ultimul dintre oameni (1924), realizat de Friedrich Murnau într-o perioadă când studiourile germane sunt cele mai mari şi mai bine dotate din lume, marchează "o importantă modificare a opţiunilor tematice în sânul mişcării expresioniste: de la atemporalitatea legendei şi mitului, la realitatea cotidiană" (Dana Duma). Îmbătrânind, portarul unui hotel (Emil Jannings) se vede transferat ca îngrijitor de toaletă. (Americanii nu au înţeles "drama" personajului - la ei portarul unui hotel era mai prost plătit decât îngrijitorul toaletei). Mobilul real, care provoacă suferinţa şi renegarea de către vecinii din cartier şi de familie, este însă pierderea uniformei (o splendidă şi impozantă manta, cu fire aurite şi epoleţi, simbol al autorităţii supreme şi al însemnelor exacerbate ale onorabilităţii - aluzie la aspiraţiile militare ale Germaniei din anii 20) odată cu job-ul.

Cu Ultimul dintre oameni, pentru prima oară în istoria filmului, actorul nu mai este o mască fixă: prim-planurile îi urmăresc atent expresiile feţei, transformările ei imperceptibile de la distanţă. Până la el (excepţii: Intoleranţă de Griffith şi Cabiria de Pastrone), camera de filmat fusese static fixată pe un trepied. În filmul lui Murnau, mobilitatea camerei (care - scria Marcel Carné - "devine ea însăşi un personaj al dramei", la fel ca în Sunrise: A Song of Two Humans / Aurora) şi filmarea subiectivă (operator: Karl Freund) sunt încercate pentru prima oară în istoria filmului. Camera dă în mod constant sentimentul de imponderabilitate, de perfectă adaptare a aparatului la toate necesităţile povestirii - vezi, de exemplu, redarea senzaţiei propagării unui sunet în spaţiu, atunci când camera urmăreşte sunetul pe tot traseul parcurs de la trompeta-emiţătoare până la urechea portarului-receptor.

(Info: https://agenda.liternet.ro/articol/10197/Marian-Radulescu/Expresionismul-realitatii-cotidiene-Der-letzte-Mann-Ultimul-dintre-oameni.html  )

 

str. Columna 145  

www.facebook.com/plus1film/

www.facebook.com/teatrulradical/

Tel. +(373) 79 71 93 94

harta