Elixirul Dragostei noiembrie 2018

Elixirul Dragostei noiembrie 2018

50–200 lei
Adaugă în favorite
Denumirea originală: L'elisir d'amore
Libretul de Felice Romani
După Le Philtre de Eugene Scribe
Regia: Ludmila Alioşina Artist al Poporului
Scenografia: Irina Press Maestru în Artă
Pictor de costume: Irina Press Maestru în Artă
Coregrafia: Eugen Gîrneţ Maestru în Artă
Prim Maestru de Cor: Oleg Constantinov, Maestru în Artă
Regizor coordonator: Rodica Picireanu

Premiera mondială: 12 mai 1832, la Teatrul Canobbiana din Milano.
Premiera la Chişinău: 30 decembrie 2009, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet al Republicii Moldova.
Opera se prezintă în limba italiană
Durata spectacolului: 2 ore 30 min (un antract)

Dirijor: Nicolae DOHOTARU, Artist al Poporului

 

Roluri și interpreți

 

Adina - MARINA CARA

Nemorino - VIKTAR NAVIȚSKI

Belcore - PETRU RACOVIȚĂ, Artist al Poporului

Dulcamara - IURIE MAIMESCU

Gianetta - IRINA ȘCIOGOLEV

 

“Muzica lui Donizetti este fermecătoare, cuceritoare, admirabilă!” Vincenzo Bellini

Istoria creării

G.Donizetti, un mare compozitor italian al sec. XIX, la vîrsta fragedă de 34 de ani, a scris renumita sa operă Elixirul dragostei, a 40 după număr. Pentru a înţelege tempoul în care lucra compozitorul, vom da citire unor rînduri dintr-o scrisoare adresată libretistului său, F.Romani, în vederea scrieirii operei Elixirul dragostei: „Eu trebuie să scriu o operă în două săptămîni. Pentru lucrul dvstră, eu vă ofer o săptămînă”... În aceste condiţii în care timpul presează, iar munca se îmbină cu frumosul, apare una din cele mai renumite opere a compozitorului italian G.Donizetti Elixirul dragostei”.
Acţiunea se desfăşoară într-un sat italian, în secolul XIX.

 ACTUL I 

Tânărul Nemorino, naiv și timid,  este nespus de îndrăgostit de frumoasa Adina, pe care zadarnic încearcă să o convingă de iubirea sinceră pe care i-o poartă. Șireată, Adina îl respinge. Înconjurată de prieteni, ea le povestește legenda Isoldei în a cărei inimă s-a aprins iubirea pentru Tristan, datorită unui elixir vrăjit pe care l-a băut. Farmecul Adinei l-a atras şi pe sergentul Belcore, care caută s-o cucerească, fără să-i reușească.
Apare ”celebrul doctorul” Dulcamara care, la un preț de nimic îi vinde lui Nemorino leacul lui “a tot tămăduitor” ce are puteri miraculoase. Însă, pretinsul elixir pe care i-l vinde lui Nemorino, nu era decât o sticlă de vin roşu, care, consumat cu credinţă, sporește curajul îndrăgostitului, permițându-i să fie sigur pe el şi indiferent faţă de Adina.
Adina, pentru a se răzbuna de indiferența aparentă a lui Nemorino, acceptă cererea în căsătorie a lui Belcore. Nunta urmează să aibă loc peste câteva zile, dar un ordin, care îl obligă pe soldat să părăsească satul, face ca ceremonia să fie săvârșită pentru aceeași seară. Nemorino mai cere răgaz, ca elixirul să-și facă efectul, dar Adina rămâne neclintită.

ACTUL II

Disperat de refuzul Adinei, Nemorino dă glas zbuciumului sufletesc. Ultima lui speranță este o nouă sticlă cu elixir, care ar reuşi poate să-i înlăture necazurile. Dar, pentru a o obţine de la doctorul Dulcamara, el are nevoie de bani. Orice sacrificiu i se pare firesc pentru a-şi salva dragostea, aşa încât intră în serviciul sergentului Belcore, rivalul său, obținând astfel banii necesari. Dar o întâmplare neașteptată îi vine în ajutor: toată averea unui unchi bogat, care murise, îi revine lui, făcându-l un fericit moștenitor. Bucuria tânărului este împărtășită de toți sătenii. Iată însă că puterea miraculosului elixir va trebui să-i servească acum şi Adinei, îndrăgostită în realitate de Nemorino. Ea apelează în taină la Dulcamara, de la care află că sărmanul băiat îşi vânduse libertatea, din dorinţa de a-i câștiga dragostea. Convinsă de iubirea curată a lui Nemorino, Adina îi va obţine eliberarea din serviciul lui Belcore şi va rămâne alături de el pentru totdeauna.