CARMEN

CARMEN

100–250 lei
Adaugă în favorite
14 decembrie            
joi,  ora 18.00                   
 
În colaborare cu Compania de producție SENBLA (Marea Britanie) și „Ellen Kent Production”
CARMEN
operă în patru acte de Georges Bizet
Dirijor – Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului
 
 
Opera Carmen a lui Georges Bizet s-a bucurat de o popularitate fără precedent timp de aproape 150 de ani.
Carmen" este o operă compusă de Georges Bizet și a avut premiera în anul 1875 la Opéra-Comique din Paris. Povestea operei se desfășoară în Spania, în jurul anilor 1820, și se concentrează în jurul unui triunghi amoros între Don José, o tânără femeie numită Carmen și toreadorul Escamillo. Carmen este o femeie pasională și independentă, care refuză să se supună normelor sociale și care se implică în afaceri ilegale. Don José se îndrăgostește de Carmen, dar relația lor tumultuoasă duce la violență și tragedie.
 
Melodiile ei incendiare: habanera, cupletele toreadorului, episoadele lirice sincere (aria lui Jose „cu floare” etc.) sunt fredonate ca cele mai populare melodii. Intriga operei este împrumutată din nuvela cu același nume a scriitorului francez P. Mérimée. Libretiștii operei au dezvoltat cu măiestrie libretul, saturându-l cu dramatism, adâncând contrastele emoționale, creând imagini expresive, în multe privințe diferite de prototipurile lor literare.
 
Georges Bizet a întruchipat intenția libretiștilor cu un simț subtil al proporției, combinând în același timp sensibilitatea, ardoarea și aroma puternică a folclorului spaniol - parțial autentic, parțial compus.
Tragedia se petrece în decorul coridei, în plină zi, când nu ai unde să te ascunzi de moarte. O singură lovitură de cuțit o separă pe eroina de libertate și se transformă în tragedie.
 
"Carmen" este una dintre cele mai populare opere din lume și este admirată pentru compoziția sa muzicală, precum și pentru caracterizarea profundă a personajelor. Bizet a combinat influențele spaniole și franceze în muzica sa, creând o operă vibrată și plină de pasiune. De asemenea, opera este unică prin faptul că personajul principal, Carmen, este o femeie puternică și independentă, care a atras admirația publicului și a fost privită ca un simbol al libertății și independenței feminine.
 
În plus, "Carmen" a fost considerată o operă revoluționară pentru epoca sa, datorită abordării sale realiste și a portretizării unor personaje de clasă inferioară. Acest lucru a fost o schimbare față de operele tradiționale care prezintă aristocrația și viața de curte. Prin urmare, "Carmen" a avut un impact semnificativ asupra evoluției operei și a devenit unul dintre cele mai importante opere ale secolului al XIX-lea.