CIULEANDRA de Liviu REBREANU Februarie 2022

CIULEANDRA de Liviu REBREANU Februarie 2022

6 februarie 2022
Duminică 18:30
Teatrul Satiricus
70–150 lei
Adaugă în favorite

CIULEANDRA

de Liviu REBREANU
musical live,
un spectacol de Sandu GRECU

 

Un musical live, care evocă o crimă și reprezintă o operă fundamentală despre neamul nostru - „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu. Muzica spectacolului prezintă o operă originală, sensibilă și profund națională a compozitorului Marian Stârcea, dramatizarea în versuri și textele cântecelor fiind semnate de Ion Diviza, coregrafia insolită de Dumitru Tanmoșan, canto - Ludmila Prodan.

„Empiricul și transcedentalul, alternanța conștientului și a subconștientului au luat în spectacol forma unor sfere, un fel de „încercare a cercului” – descifrează  ideea regizorală a noii lucrări scenice maestrul Sandu Grecu. În spectacol se recurge la metaforă, ca şi în cazul dansului „mătrăgunei”, lipsă la Rebreanu, care se integrează perfect ansamblului coregrafic al spectacolului.

„Ciuleandra” este un spectacol multidimensional: scene din memorie, scene din vis, scene proiectate se intersectează cu fabula propriu-zisă. Stilul modal-evocativ care-i caracterizează îndeosebi pe interpreții rolurilor cheie – Puiu (Gheorghe Gușan), Mădălina (Alexandrina Grecu), Ursu (Dan Ciobanu), Faranga (Viorel Cornescu), Mama Mădălinei (Lilia Cazacu), Matilda (Ludmila Gheorghiță) creează matricea unui destin comun. Toți ei, într-un fel sau altul, sunt implicați în crima de omucidere, deși făptaș e unul singur, Puiu. Totuși, el nu se transformă într-un personaj respingător, ci doar trebuie să plătească, prin forța destinului, niște datorii. Poate ale vechiului neam de boieri, Faranga.

În spectacol se evocă forța destinului. Mesajele sun transmise printr-un joc fin, simțire elevată, voci pătrunzătoare. Se face apel la formulele folclorice, care nu sunt utilizate doar ca element etnografic, ci „puse” să funcționeze organic în fabula spectacolului. 

Alături de actorii de prim-plan, succesul noului spectacol este asigurat de întreaga tânără echipă: Arcadie Răcilă (Regele), Olga Anghelici (Cântăreaţa), Alexandru Crâlov (Hangiul), Elena Negrescu (Regina), Constantin Ghilețchi (Preotul),  Roman Malai (Dirijorul), precum și de grupul de dansatori care, în marea majoritate, este alcătuit din interpreții celorlalte roluri.

Durata 1h 40 min