Folklore meets Pop

Folklore meets Pop

1 iunie
Miercuri 20:00
Artcor
100 lei
Adaugă în favorite
Moldovan National Youth Orchestra vă invită în data de 1 iunie, în prima seară a Festivalului Industriilor Creative la un concert de muzică în curtea unui dintre cele mai vechi conace din Chișinău - Conacul Cazimir - Cheșco.
 
Prețul biletelor: 100 de lei
 
Concertul face parte din seria de concerte „Arhitecturi Captivante” organizate în parteneriat cu Save Chișinău cu sprijinul Elveției și a Ministerului Culturii.
Spectatorii vor avea ocazia să asculte o selecție de melodii folclorice într-o adaptare modernă în interpretarea soliștilor: Stelab Botez (voce & cobză) Dan Brumă (chitară), Cristian Chiaburu (chitară bas), Ivan Slivcă (pian & synth), Iacob Rotari (flaut, caval), Vitalie Advahov (acordeon).
Conceptul seriei „Arhitecturi Captivante”:
Considerăm că problema urbanismului și protejarea centrului istoric al Chișinăului influențează confortul fizic cât și psihologic al locuitorilor din capitală. Ne dorim realizarea unor concerte camerale în incinta celor mai importante locuri din capitală pentru a sensibiliza societatea despre importanța creării unui centru istoric la cele mai ridicate standarte internaționale. Seria presupune organizarea a 5 concerte open air, însoțite de prezentări de proiecte arhitecturale pentru fiecare din cele 5 locații: Casa Herta, Muzeul de Etnografie, Moara Rosie, Biserica din Pohrebea.
Conacul Cazimir - Cheșco, aflat pe strada Serghei Lazo 24, e primul imobil apărut în acest spațiu și a aparținut unei familii de nobili. A fost construit în 1858 - anul pe care-l puteți vedea și pe fațada clădirii. Aici locuia Zamfira Kalmuțki, a doua soție a lui Ioan Cheșco. În vizită la Zamfira venea frecvent o nepoată a lui Ioan Cheșco (devenită astfel și nepoata bunicii Zamfira). Este interesant că această nepoată, Natalia Cheșco, a ajuns să fie la un moment dat prințesă, iar mai apoi și regină a Serbiei. Monumentul de arhitectură este inclus în Registrul Național al Monumentelor cu nr. 245. Clădirea este realizată în stil empire turc și având un amplasament deosebit de rar întâlnit: în mijlocul unei grădini, îndepărtată de aliniamentul străzii.
__
Concertul este parte a Festivalul Industriilor Creative 2022, ce va avea loc în perioada 1-5 iunie la Chișinău.
În cele 5 zile de program sunt planificate workshop-uri și ateliere, discursuri inspiraționale susținute de liderii comunităților de creație locale dar și invitați internaționali. Serile vor fi dedicate performance-urilor, show-rilor de lumini, concertelor și expozițiilor. Activitățile de bază se vor desfășura în cele 2 centre multifuncționale Artcor și Mediacor.
Activitatea este susținută de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova și Embassy of Sweden in Chisinau.