LA SYLPHIDE - Premiera

LA SYLPHIDE - Premiera

100–300 lei
Adaugă în favorite

Balet în două acte de Herman Levenskiold

 

Coregrafia clasică: August Bournonville

Coregraf coordonator: Anastasia Homițcaia, Artist al Poporului

Pictor scenograf: Iurie Matei, Artist al Poporului

Pictor de costume: Alina Rotaru

 

Conducerea muzicală: Svetlana Popov, Artist al Poporului

 

Mediatori de balet:

Anastasia Homițcaia, Artist al Poporului

Ludmila Cerececea

Igor Gherciu

Cristina Rusu

 

Roluri și interpreții:

Sylphide -Anastasia Homițcaia, Artist al Poporului

James – Alexandru Balan, Maestru în Artă

Effie – Vioroca Chiriac

Gurn Vasili Bogdan

Madge, vrăjitoarea – Tudor Tudose, Maestru în Artă

Bărbatul în vârstă – Mihai Slusari

Tinerii – Andreas Beghean

              Vasile Furdui

              Eugeniu Cojocari

              Ion Moșneaga

Fetița – Loredana Condrat

Anne, mama lui James -  Cristina Rusu

Nancy, prietena lui Effie – Veronica Slonovscaia

Muzicanții  - Vlad Ceban, Richard Antoniuc, Maxim Rubanovici

 

La Sylphide este considerat unul dintre cel mai vechi balet romantic din lume. Coregrafia lui Bournonville este singura versiune despre care se știe că a supraviețuit

 
Rezumat
Povestea lui La Sylphide îl privește pe un tânăr scoțian, James, care este pe cale să se căsătorească cu Effie. În dimineața zilei nunții, James moțește pe un scaun lângă foc, când o Sylphide apare lângă el și îl trezește cu un sărut aerisit. Ea dansează pentru el înainte de a dispărea pe horn.
 
În timp ce își salută minunata mireasă și prietenii ei, James încearcă să uite încântătoarea Sylphide. Printre vecini James are un rival, vărul său Gurn, care este și foarte îndrăgostit de Effie. În timpul pregătirilor pentru nuntă o bătrână ghicitoare, Madge, intră și se ghemuiește în fața focului, încercând să se încălzească. James îi ordonă să iasă din casă, dar Gurn se împrietenește cu ea și îi oferă ceva de băut. Madge citește palma lui Effie și profetizează că tânăra nu se va căsători niciodată cu James, ci va deveni soția lui Gurn.
 
Când James, nedumerit și deranjat, rămâne din nou singur, Sylphide apare la fereastră. Ea încearcă să-l convingă să o urmeze până în pădurea în care locuiește. Gurn se întoarce la timp pentru a-l vedea pe James urmărind aerul gol. El aleargă să aducă martori la comportamentul neregulat al lui James.
 
Încep festivitățile, iar oaspeții dansează o mulinetă scoțiană emoționantă. În mijlocul acestui dans zguduitor, Sylphide zboară prin cameră, invizibilă pentru toți, în afară de James. El își abandonează partenerul pentru a o urma, dar ea a dispărut. În sfârșit, totul este pregătit pentru ceremonie. James ține în mână
 
inelul cu care urmează să se căsătorească cu Effie când Sylphide reapare și o prinde rapid. O urmărește afară din casă și în pădure. Între timp se beau toasturi, dar când Effie se întoarce să atingă paharele cu James, el nu este acolo. Ea se prăbușește în lacrimi în timp ce Gurn, jubilat, îi conduce pe ceilalți bărbați în căutarea mirelui dispărut.
 
Al doilea act se deschide pe o scenă de pădure. Madge și demonii grotesti care îi sunt însoțitori pregătesc o băutură otrăvitoare în care înmoaie o eșarfă. Cu el, Madge plănuiește să-și facă răzbunare pe James.
 
Vrăjitoarele dispar, iar ziua se deschide pe o încântătoare vale de pădure. Există un dans al multor silfide și apoi dispar. Sylphide intră, urmat de James. Ea îi spune că aceasta este casa ei; ea îi aduce căpșuni sălbatice să mănânce, apă rece de izvor de băut și plutește până la ramura unui copac pentru a-i arăta un cuib de pasăre. Dar când el încearcă să o captureze și să o țină în brațe, ea îi scapă din strânsoare și zboară departe. El încearcă să urmeze.
 
Gurn și ceilalți invitați la nuntă sosesc, căutându-l pe James. Gurn găsește jacheta lui James, dar la sfatul bătrânului Madge, el o ascunde și îi spune lui Effie că nu a găsit nicio urmă a logodnicului ei. Ea ascultă fără tragere de inimă costumul înflăcărat al lui Gurn. Ei abandonează căutarea lui James. James se întoarce în vale, nemulțumit din cauza evazivității Sylphide. Vrăjitoarea se apropie și îi oferă eșarfa magică, promițându-i că, cu ajutorul ei, va putea captura fragila creatură și o va ține aproape pentru totdeauna.
 
Când Sylphide reapare, James scoate vălul de gossamer. Cu o încântare copilărească, ea sare să-l prindă în timp ce el o aruncă în aer. El jură că o va avea dacă va îngenunche și promite că va rămâne mereu cu el. În timp ce ea acceptă fericită, el îi împletește eșarfa otrăvită în jurul umerilor ei. Aripile ei cad încet pe pământ.
 
James încearcă să o consoleze, dar este prea târziu. Ea moare în brațele surorii ei, Silfe. În timp ce o poartă în sus, dincolo de vârfurile copacilor, procesiunea de nuntă a lui Effie și Gurn trece în depărtare. James cade inconștient. Bătrâna vrăjitoare Madge este lăsată singură, exultante de triumful ei.