MACBETH iunie 2018

50200 lei
Adaugă în favorite
Giuseppe Verdi
 
opera în patru acte
 
Denumriea originală: Macbeth

Libretul de Francesco Maria Piave (după tragedia omonimă de William Shakespeare)

Premiera operei a avut loc la Teatro della Pergola din Florența, în ziua de 14 martie 1847. O versiunea revizuită a operei a fost prezentată in ziua de 21 aprilie 1865 la Théâtre Lyrique din Paris.

Premiera la Chişinău: 28 iunie 2017 Teatrul Naţional de Operă şi Balet Maria Bieşu

 

Regia: Andrea BattistiniItalia

Conducerea muzicală: Nicolae DohotaruArtist al Poporului

Decor: Iurie Matei, Artist al Poporului

Costume: Anastasia Spătaru

Coregrafia: Ada Simona TotaroItalia

Prim Maestru de Cor: Oleg ConstantinovMaestru în Artă

Durata spectacolului:  circa 3 ore (trei pauze)

Opera se prezintă în limba italiană

Subitrare în limba română

 

Actul I
În fruntea armatei scoțiene, Macbeth și Banco se întorc victorioși din lupta cu rebelii. În drum, întâlnesc un grup de vrăjitoare care le prezic viitorul. Ele i se adresează lui Macbeth cu titulatura de Nobil de Cawdor și rege al Scoției, iar pe Banco îl numesc tată al viitorilor conducători. Cei doi încearcă să afle mai multe despre aceste profeții, dar vrăjitoarele dispar. Prima profeție se adeverește foarte repede, un mesager aducând vestea că Duncan, actualul rege al Scoției, tocmai l-a numit pe Macbeth Nobil de Cawdor.
În castelul lui Macbeth, soția acestuia citește o scrisoare primită de la soțul ei și află noutățile. Ambițioasă fiind, pune la cale un plan diabolic, pentru a grăbi împlinirea profeției. Imediat ce Macbeth intră în castel, soția îl întâmpină și-i împărtășește intenția de a-l asasina pe rege. Un servitor anunță sosirea lui Duncan, invitat să petreacă noaptea la castel. Macbeth ezită să ducă planul la bun sfârșit, însă, la insistențele soției, săvârșește crima. Terifiat, Macbeth intră într-un delir halucinant și privește îngrozit pumnalul cu care l-a ucis pe Duncan. Lady Macbeth, cu sânge rece, ascunde pumnalul în camera regelui asasinat. La sosirea lui Banco și a nobilului Macduff (cel care descoperă crima), cei doi părăsesc încăperea. Soții criminali pretind că sunt oripilați de cele întâmplate.

 
Actul II
Macbeth a devenit rege. Malcolm, suspectat că și-a ucis tatăl, se vede obligat să plece spre Anglia. Îngrijorat de cea de-a doua profetie, conform căreia copiii lui Banco vor urma la domnie, Macbeth și soția sa pun la cale uciderea acestuia și a lui Fleanzio, fiul său. La cererea lui Macbeth, un grup de asasini îi urmăresc pe Banco și pe Fleanzio, pentru a-i ucide. Banco are un presentiment și îi cere copilului să se salveze. Între timp, Lady Macbeth se simte din ce în ce mai încrezătoare, convinsă fiind că, o dată cu această crimă, nimeni nu mai amenință tronul soțului ei. Banco este omorât, dar nu și Fleanzio, care izbutește să scape.
În timpul balului de la palat, asasinul lui Banco îl informează pe Macbeth că misiunea a fost îndeplinită.
Toată lumea se simte bine, mai puțin proaspătul înscăunat Macbeth, care este urmărit de fantoma lui Banco. Îngrozit de imaginea celui ucis, noul rege reușește să-și contrarieze oaspeții prin comportamentul bizar. El decide să consulte vrăjitoarele pentru a afla ce-i mai rezervă viitorul.
Macduff se hotărăște să părăsească țara, acum condusă de criminali.

 
Actul III
Vrăjitoarele se întâlnesc din nou pentru a profeți. Spiritele invocate de ele îi spun lui Macbeth că „Niciun om născut din femeie nu te va omorî" și „Vei fi învins doar când pădurea Birnam va prinde viață și va veni contra ta", avertizându-l, în același timp, să se ferească de nobilul Macduff. În viziunea vrăjitoarelor, un șir de opt regi, descendenți din neamul lui Banco, se succed pe tronul Scoției. Oripilat de veștile primite, regele lesină. Vrăjitoarele dispar. Lady Macbeth își îndeamnă soțul să-i ucidă familia lui Macduff, cel care, împreună cu Malcolm, strânge armata pentru a ataca Scoția.
Soția și copiii lui Macduff sunt uciși.

 
Actul IV

La granița engleză, Macduff se alătură refugiaților scoțieni. Malcolm apare în fruntea trupelor engleze, pentru a invada Scoția. Ascunși în pădurea Birnam, soldații, acoperiți cu frunze și crengi spre a se camufla, înaintează către bătălia finală, creând impresia că pădurea se mișcă și împlinind, astfel, profeția.
Bântuită de crimele înfăptuite, Lady Macbeth își pierde mințile. Doamna de companie cheamă medicul, care constată că regina are halucinații.
Macbeth așteaptă sosirea dușmanilor, conștient fiind că nu va avea niciodată o domnie liniștită. Un mesager aduce vestea că Lady Macbeth s-a sinucis și că pădurea Birnam a prins viață și vine contra sa. Macduff îl ucide în duel pe Macbeth, nu înainte de a-i mărturisi taina nașterii sale, și anume că nu s-a născut pe cale naturală. Malcolm devine noul rege al Scoției. Profețiile vrăjitoarelor se împlinesc.