„Păcală” după P. Dulfu Noiembrie 2021

„Păcală” după P. Dulfu Noiembrie 2021

14 noiembrie 2021
Duminică 12:00
Teatrul ”Luceafărul”
100 lei
Adaugă în favorite

Poveste

Regie: Ion Jitari
Costume: Stela Verebceanu
Scenografie: Adrian Suruceanu
Distribuție:


Păcală Gigi Tabarcea
Preotul Ion Jitari
Preoteasa Iraida Bobescu
Fratele mare Oleg Lungu
Fratele mijlociu Oleg Macovei
Văcuța, săteanca, oiță Inga Petică
Sătean, drăcușor, oiță Ion Prisăcară
Săteancă, drăcușor, oiță Ecaterina Dănuță
Sătean, drăcușor, oiță Victor Triboi
Săteancă, drăcușor, oiță Diana Cazac
Tata, Dumnezeu Ion Jitari.

,,Păcală” Erou al snoavelor populare românești, cunoscut pentru umorul și istețimea sa, ascunse sub o mască de naivitate și simplitate, Păcală este un erou popular, pe care îl regăsim în mai multe creații literare și care este oaspete nelipsit în teatru, deoarece publicul îl îndrăgește și empatizează cu acest personaj simpatic. Bineînțeles, popularitatea lui se datorează și faptului că Păcală tratează autoritățile sătești (popa, boierul, judecătorul) cu îndrăzneală și ironie usturătoare. Prin intermediul faptelor lui Păcală, publicul se simte răzbunat – când răul este pedepsit cu aceeași armă, spectatorul are sentimentul că i s-a făcut dreptate.

Plasată în lumea satului românesc, acțiunea spectacolului ”Păcală” conferă de la bun început un stil și un imaginar caracteristic. Este un spațiu al suprarealismului pur – satul fantastic, dominat de magie, sublim și grotesc. Decorul, costumele, măștile sunt fabuloase: Vaca ni se prezintă seducătoare și urban chic, oile sunt cool, iar dracii – funky; toate aceste elemente atribuie spectacolului o alură de burlesc într-un context aparent inocent, servite într-un singur cocktail cu note condimentate și într-un stil perfect balcanic.

Spectacolul ”Păcală” în regia lui Ion Jitari, pe un text de Petru Dulfu, ne prezintă în toată plinătatea hazul și isteţimea populară ca un antidot la prostia și lăcomia omenească. Piesa este adresată deopotrivă copiilor şi adulţilor, întrucât dincolo de aparenţa întâmplărilor comice se află un substrat consistent de înţelepciune. Rostul oricărei comedii este nu doar să delecteze prin declanşarea râsului, ci să şi formeze sau să corecteze deprinderi şi trăsături de caracter.