Revizorul - Deschiderea Festivalului BITEI 2023

Revizorul - Deschiderea Festivalului BITEI 2023

26 mai 2023
Vineri 18:00
Teatrul Național "Eugene Ionesco"
150–300 lei
Adaugă în favorite

DESCHIDEREA FESTIVALULUI BITEI 2023, EDIȚIA a XIII-a

26 MAI

ORA 18:00

REVIZORUL

De Nikolai GOGOL

Regia: Petru VUTCĂRĂU

Teatrul Național Eugène Ionesco/ Republica Moldova

 

Intriga comediei satirice Revizorul de Nikolai Gogol îmbină motivul dramaturgic universal „quiproquo” cu motivul specific local al inspecției administrative. Conducerea de vârf a unui orășel provincial rus află despre sosirea incognito a unui revizor din capitală. În urma unor coincidențe bizare, un funcționar mărunt, „un fluieră-vânt”, pe nume Ivan Aleksandrovici Hlestakov, este confundat cu un controlor de stat. Considerat revizor, acesta se bucură de toată admirația și slugărnicia oficialilor servili.

 

Revenind la textul clasic al lui N. Gogol, regizorul Petru Vutcărău încearcă să-l modernizeze și să-l adapteze la problemele cu care se confruntă societatea zilei de azi. Spectacolul prezintă o lume dementă, aflată într-o stare avansată de degradare morală, dominată de coruperea totală, de abuzurile administrative, dezordinea și delăsarea. Cine e vinovat? De ce se întâmplă toate acestea? Și ar avea oare dreptate Gogol, spunând: „Atunci când Dumnezeu vrea să te pedepsească, îți ia mai întâi mințile!”?

Distribuția:

Ivan Alexandrovici Hlestacov, funcționar din Petersburg - Silviu Boinceanu;

 Anton Antonovici Scvoznic-Dmuhanovschii, primarul orașului - Valeriu Pahomi;

Ana Andreevna, soția lui - Iulia Bordeianu;

Maria Antonovna, fiica lui - Laureana Țurcan;

Luca Luchici Hlopov, inspectorul școlar - Stanislav Cotrobai;

Ammos Feodorovici Liapchin-Tapchin, judecător - Laurențiu Vutcărău; 

Artemii Filipovici Zemlianica, administratorul spitalelor - Gheorghe Pietraru / Petru Dragancea;

Ivan Cuzmici Șpechin, dirigintele poștei - Iurie Pascar;

Piotr Ivanovici Dobcinschi, moșier din localitate -  Marius Cătălin Tulum;

Piotr Ivanovici Bobcinschi, moșier din localitate - Bogdan Bâtlan;

 Osip, servitorul - Nicolae Neghin;

Domnul „N” - Anatol Guzic;

Stepan Ilici Uhovertov, comisar de poliție - Alex Berbinschi;

Avdotia, servitoare în casa primarului- Natalia Prodan;

Un chelner la han, un negustor- Maxim Chiriac;

Un preot - Nelu Rotaru;

Un negustor - Radu Nazar.

 

 

Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023, ediția a XIII-a

„Chișinău – locul ideal pentru întâlniri!”

 

26 mai – 4 iunie 2023

 

Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023, ediția a XIII-a (26 mai – 4 iunie 2023), este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, împreună cu Teatrul Național „Eugène Ionesco”, sub Înaltul Patronaj acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău.

În acest an, Festivalul BITEI se va desfășura sub genericul inspirat de piesa Omul cu valize a celebrului dramaturg de origine română Eugène Ionesco: „Chișinău – locul ideal pentru întâlniri!”.

Tradițional, programul festivalului cuprinde trei secțiuni: Teatru, Muzică și Dans. În cadrul acestor secțiuni se joacă spectacole de teatru dramatic, au loc reprezentații de dans modern, muzică și dans folcloric.

Programul ediției a XIII-a a Festivalului BITEI va include reprezentările a douăzeci  de companii de teatru, muzică și dans, cu spectacole în scenă și în plein-air, din China, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Italia, Polonia, România, Spania, Ucraina și Republica Moldova. Jocul scenic, măștile și costumele se vor regăsi nu doar în spațiile teatrelor, ci și în aer liber. Teatrul va coborî în stradă, venind mai aproape de public, valorificând bulevardele, parcurile sau piețele Chișinăului ca pe un spațiu al întâlnirii spectatorului cu arta, cu diverse perspective asupra lumii și asupra omului.

În cadrul Festivalului se vor desfășura ateliere artistice, dezbateri, paneluri și conferințe de presă cu participarea personalităților notorii din domeniul artelor scenice (regizori, critici de teatru, editori de publicații specializate), care vor fi găzduite de Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Fără Nume, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Directorul Festivalului BITEI este regizorul Petru Vutcărău, director general al Teatrului Național „Eugène Ionesco” din Chișinău. Festivalul BITEI are și un trofeu, numit „Ochiul de Aur”, reprezentând zeița artei scenice. Trofeul este înmânat teatrelor participante la Festival.

Festivalul Internațional de Teatru BITEI (Bienala Teatrului „Eugène Ionesco”) a fost inaugurat în anul 1994 la inițiativa dramaturgului Val Butnaru. Începând cu cea de-a XI-a ediție (2014), prin Hotărâre de Guvern, Festivalului BITEI i-a fost acordat statutul de Eveniment Cultural de Importanță Națională, alături de Festivalurile ,,Mărțișor” și ,,Invită Maria Bieșu”. În 2012, Festivalul BITEI a obținut, de asemenea, din partea Forumului Cultural European, Premiul pentru realizări culturale de importanță majoră, contribuind, prin intermediul culturii, la dezvoltarea relațiilor dintre Republica Moldova cu statele lumii.