„Tata” de D. Matcovschi Decembrie 2021

„Tata” de D. Matcovschi Decembrie 2021

4–5 decembrie
18:30
Teatrul ”Luceafărul”
200 lei
Adaugă în favorite

Dramă

Autor: Dumitru Matcovschi
Regie: Slava Sambriș
Costume: Stela Verebceanu
Scenografie: Adrian Suruceanu

Văzând pentru prima dată lumina rampei în 1978, spectacolul ”Tata” de Dumitru Matcovschi a înscris o pagină importantă în evoluția teatrului național și a artei scenice. Punerea în scenă a acestui text la Teatrul ”Luceafărul” are multiple conotații – această premieră a deschis cea de-a 60 stagiune a Teatrului.

Considerată la început ca fiind o reflecție a problemelor morale și sociale din societate după încheierea celui de-al doilea război mondial, piesa ”Tata” nu este dominată de descrierea unor momente din trecut, deși pune accent pe înțelegerea și interpretarea acelor momente de către contemporani.

Omul și faptele lui fac legătura dintre trecut și prezent și de felul cum înclină balanța omenescului, depinde firul narațiunii și, implicit, al acțiunii. În viziunea regizorală a lui Slava Sambriș, acest spectacol developează în mod subtil lumea interioară a personajelor, punând în evidență oameni și mai puțin personaje.

Păstrând intact textul dramaturgului, dar încadrat de o multitudine de metafore și simboluri scenice, spectacolul ”Tata” nu reprezintă o viziune artistică asupra trecutului, ci, mai degrabă, o analiză a individului în raport cu sine însăși și cu cei care îl înconjoară. Astfel, cea mai recentă montare a acestui text la Teatrul ”Luceafărul” nu este o incursiune în trecut, ci, de fapt, o eventuală previzualizare a unui viitor nu foarte îndepărtat.

 

Distribuție:
Lisandru - Victor Triboi
Ioana - Dorina Tataru
Valentin - Gigi Tabarcea
Valeria - Rodica Mereuță
Eleonora - Iraida Bobescu
Aristid - Ion Jitari
Olia - Vitalia Grigoriu
Nică - Oleg Lungu
Imanuil - Vlad Sabajuc
Ileana - Eleonora Dolghii
Fimca - Cătălin Lungu
Margareta - Inga Petica
Costel - Ion Prisacara
Nuntași - Oleg Lungu, Oleg Macovei, Ecaterina Dănuță, Ion Jitari, Vitalia Grigoriu, Ion Prisăcara; Lora Dolghii, Iraida Bobescu