Vaduva Vesela

30 November 2016
Wednesday, 18:00
National Opera
50200 lei
Adaugă în favorite

 

 Vaduva Vesela

 

Opereta se prezintă în limba rusă
 
Autorul: Franz LEHAR
 
Denumirea originală: Die lustige Witwe
 
Libretul: Victor LÉON şi Leo STEIN
 
După comedia L'Attaché d'ambassade (1861) de Henry MEILHAC
 
Grupa de montare:
 
Regia artistică : Mihai TIMOFTI Maestru în Artă
 
Conducerea muzicală : Dumitru CÂRCIUMARU
 
Scenografia şi costume: Ludmila FURDUI
 
Asistent costume: Stela FURDUI
 
Maestru de cor: Ion BRĂTESCU
 
Coregrafie: Dumitru TANMOŞAN
 
Asistent regie: Eugen TIMOFTI
 
Premiera mondială: 30 decembrie 1905, „Theater an der Wien”, Viena
 
Premiera la Chişinău: 30 noiembrie 2012, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Maria BIEŞU”
 
 
Roluri şi Interpreţi
 
30.11.2016
 
Hanna Glavari - IRINA VINOGRADOVA
 
Contele Danilo Danilovici - NICOLAE BUSUIOC Artist al Poporului
 
Baronul Mirko Zeta - IGOR MACARENCO Artist al Poporului
 
Valencienne - IRINA ȘCIOGOLEV
 
Contele Camille de Rosillon - ION TIMOFTI Maestru în Artă
 
Negus - MIHAI TIMOFTI Maestru în Artă
 
Kromov - ALEXEI DIGORE
 
Bogdanovici - IVAN CVASNIUC Artist al Poporului
 
Silviana - LILIA ȘOLOMEI Artist Emerit
 
Raoul de St Brioche - VASILE MICUȘA Maestru în Artă
 
Olga - ANASTASIA CUȘNIR
 
Vicontele Cascada - VICTOR NOVIȚCHI
 
Dirijor - VEACESLAV OBRUCICOV
 
 
ACTUL I
 
Elita societatii “pontevedrine”de la Paris participă la un bal dat în onoarea onomasticii marelui Duce. La bal se anunţă prezenţa unei frumoase, tinere şi bogate văduve, Hanna Glavari, care stârneşte multă admiraţie, dar şi îngrijorarea ambasadorului baronului Zetta. Ştiind că imensa avere a Hannei - 20 de milioane – constituie rezerva de aur a Băncii Naționale pontevedrine, el consideră ca trebuie prin orice mijloace să împiedice înstrăinarea banilor.
 
Este un accident ce s-ar putea întâmpla în eventualitatea unei căsătorii a văduvei cu cineva din afara statului. Oportunitatea apariţiei unui pretendent pontevedrin i se pare ambasadorului cea mai nimerită rezolvare. În acest scop l-a ales pe ataşatul ambasadei, Danilo Danilovici, tânar elegant, petrecăreţ şi cam flusturatic.
 
Hanna sosise deja înconjurată de admiratori dornici să o ceară în căsătorie, dar Danilo a dispărut. Într-un bun sfârşit, găsit în renumitul local parizian “Maxim”, acesta, -chemat la datorie - de ambasador, soseşte la bal ca să o cucerească pe celebra şi frumoasa văduva, cerând-o în casatorie, dar adoarme într-o canapea.
 
În acest răstimp, soţia ambasadorului Zetta, parizianca Valencienne, începe o amuzantă aventură romantică cu contele Camille de Rosillon. Într-o efuziune de dragoste, acesta a scris pe evantaiul tinerei doamne “Te iubesc”. Dar evantaiul rămâne pierdut .
 
Între timp, apariţia Hannei îl trezeşte pe Danilo. Ei au fost îndragostiţi cândva, dar din cauza faptului că frumoasa tînără.nu aparţinea unei viţe nobile şi era săracă familia contelui Danilo s-a opus căsătoriei lor. Din acest motiv, tânărul a fost trimis la Paris. Jignită Hanna s-a căsătorit cu bătrânul Glavari. Acest lucru, la rândul său, l-a rănit profund pe Danilo; şi acum când Hanna a devenit bogată şi e primită în cele mai selecte familii ale societăţii aristocrate, fiind înconjurată de admiratori dornici să o ceară în căsătorie, Danilo nu vrea sa fie printre ei. El decide să o evite.
 
ACTUL II
 
O peterecere în parcul conacului Hannei Glavari, care îşi primeşte oaspeţii. Hanna interpretează faimosul “cântec al Viliei”, orchestra interpretează cântece şi dansuri naţionale. Evantaiul buclucaş îşi continuă periplul. Danilo recunoaşte scrisul lui Camille şi crede că acest mesaj este adresat Hannei; tânăra văduvă citeşte mesajul ca venind din partea lui Danilo. Învaluiţi de aventura lor sentimentală,Valencienne şi Camille s-au retras într-un pavilion. Spre marele lor nenoroc, în scurt timp ambasadorul Zetta convoacă o reuniune a personalului Ambasadei anume în acest pavilion. Ușa e încuiată, dar prin broasca acesteia, el o recunoaşte pe soția sa și Camille. Gata să facă scandal, Baronul Zetta descopera stupefiat că, de fapt în pavilion cu Camille de Rosillon se afla Hanna, care dorind să salveze onoarea prietenei, ajutată de Neguş, îi luase locul. Pentru a evita orice îndoieli privind cele întâmplate, tinerii şi-au anunţat logodna.
 
ACTUL III
 
Suntem invitaţi în ambianţa veselă a cabaretului “Maxim”, unde, rând pe rând, apar toate personajele istorioarei care îmbină jocul cu evantaiul compromiţător şi vânătoarea pentru moştenire. Danilo, comportându-se în fapt ca un dandy, se consolează alături de prietenele sale de la cabaret. Oricum, nu mai vrea să se lase vrăjit de farmecul iubirii de altă dată, care l-a făcut să sufere şi nici să asculte explicaţiile Hannei, în care nu mai crede. Dornică să-i recucerească dragostea, tânăra văduvă insistă, aparent făra sorţi de izbândă. Între toate aceste combinaţii, ambasadorul Zetta s-a convins că Valencienne îl înşeală. El hotărăşte să divorţeze, cerând mâna – şi averea! – Hannei. Văduva anunţa însă că o casatorie va determina pierderea tuturor banilor. Propunerile se retrag de îndată, singurul pretendent rămanând Danilo. Hanna acceptă cu bucurie aceasta alegere şi anunţă, surâzând, că întreaga avere s-a pierdut… în favoarea celui de-al doilea soţ, veste care o face să adauge fericirea iubirii, la veselia ei de … fostă vaduvă