Festivalul Etno - Balcanic 2014

Festivalul Etno - Balcanic 2014

16–17 август 2014
11:00
Complexul Cultural Vatra
50–80 лей
Добавить в избранные

festivalul etno - balcanic

 

Prinde gustul muzicii bune la primul Festival Etno-Balcanic din Republica Moldova

 

    Festivalul Etno-Balcanic, organizat în perioada 16-17 august, va aduce la Complexul Etno-Cultural VATRA interpreți și trupe de muzică etno și balcanică apreciate în întreaga Europă. Printre invitați se numără Subcarpați, Argatu’ și Fanfara Zece Prăjini (Shukar) din România.

 

    Subcarpați este o trupă bucureșteană care amestecă elemente din muzica folclorică românească cu muzica electronică și hip-hop-ul. Este pentru prima dată când trupa va participa la un open air în Republica Moldova.

 

    Despre fanfara Zece Prăjini sau Shukar din România s-a auzit în multe țări ale lumii. Membrii formației, promovați de artistul român Ovidiu Lipan Țăndărică și-au înnebunit ascultătorii cu trompetele și tromboanele lor, promovând muzica cu tonalități balcanice.

    „Folclorul românesc nu a murit!”, așa îi place lui Argatu’ să spună. Acesta a ajuns să fie cunoscut datorită frumoasei colaborări cu trupa Subcarpați. Este cel care combină folclorul și genurile de muzică modernă, reușind astfel să aprindă inimile ascultătorilor.

 

    Festivalul Etno-Balcanic îi va reuni pe consumatorii de muzică balcanică, dar și pe iubitorii de folclor autentic. Astfel, prima ediție a evenimentului va găzdui și formația Toporkestra din Kiev, care vine cu un program deosebit, dar și cu o colaborare inedită cu interpreta de muzică folk, din Moldova, Inna Bondari. Tot în cadrul festivalului va evolua și trupa Burdon din Lviv, Ucraina, care s-a remarcat cu un repertoriu de melodii tradiționale, cântece rituale, balade vechi, dar  și dansuri vesele specifice spațiului sud-est european.

    Vizitatorii festivalului vor putea întinde și o horă pe ritmurile ansamblului folcloric „Dor Basarabean” din regiunea Ismail, Ucraina și ale Orchestrei Naționale de Fanfară din regiunea Cernăuți, Ucraina. „Dor Basarabean” are un repertoriu variat de cântece şi jocuri din zona de  sud a Basarabiei: hora sărbătorii, hora ca la sat, geamparale din Bugeac și celebrul căluș - dansul năvalnic românesc.

 

    După multe solicitări din partea publicului, VATRA anunță revenirea pe scena Complexului a trupei românești „Ad Hoc”, cea care a încins atmosfera la primul Festival Medieval din Moldova.

   

    Una din formațiile din Republica Moldova este orchestra Tharmis, condusă de Valentin Uzun, care ne va balcaniza pe 16 și 17 august, cu un recital de folclor și muzică balcanică. La Festivalul Etno-Balcanic vor fi prezenți și reprezentanți ai minorităților naționale din Republica Moldova cu un program special de muzică și dans, iar ansamblurile și colectivele muzicale din toată țara vor expune folclorul și tradiția națională.

 

    Prețul biletului pentru o zi este de 50 de lei și 80 de lei pentru două zile. Accesul publicului la festival se va permite, începând cu ora 11:00.

 

    Complexul Etno-Cultural VATRA este situat la 32 km de Chișinău, după orașul Strășeni, lângă restaurantul „La Bădiș” și reprezintă o platformă de promovare a culturii și a tradițiilor populare. 


                                             Ziua 1 – Sâmbătă, 16 august:

     Argatu’ - „Folclorul românesc nu a murit!”, așa îi place lui Argatu’ să spună. Este cel care combină folclorul și genurile de muzică modernă, reușind astfel să aprindă inimile ascultătorilor. Dragostea față de folclor a început în momentul în care străbunicul său i-a cântat la fluier pe un câmp, când era mic. Argatu’ a ajuns să fie cunoscut datorită frumoasei colaborări cu trupa Subcarpați, pe când era doar un adolescent de liceu. În 2012 Subcarpați a lansat primul album făcut de un singur producător „Culese din Cartier – Argatu’ vol.I”, iar la sfârșitul lui 2013 pe piața muzicală din România a apărut și volumul II al albumului. În cele două albume, Argatu’ ridică folclorul la apogeul altor stiluri muzicale, precum drum and bass, glitch, dub, dubstep, grime și chiar new wave. Acum Argatu’ este student la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și creează atmosferă underground la multele evenimente atât din țară, cât și de peste hotare.

Apasa AICI

     Šidski Trubači - În cei 15 ani de activitate, orchestra din Serbia a susținut peste o mie de concerte în întreaga lume. Trupa formată din cei mai experimentați instrumentiști, este cunoscută grație ritmurilor și melodiilor balcanice inedite. Membrii ei se pot lăuda cu faptul că îl au în echipă pe trompetistul Milan Milaćević, care cântă împreună cu recunoscutul muzician Goran Bregović în „Wedding and Funeral Band”.

Apasa AICI 

     Toporkestra -  din Kiev, Ucraina, are o activitate de peste 10 ani și este formată din cei mai buni muzicieni din întreaga lume. În mare parte, orchestra este formată din țigani din Republica Moldova, evrei din Odessa, câțiva turci și câțiva ucraineni. Totul a pornit de la moldoveanul Serghei Topor, sculptor-aventurier, care a început să cânte la acordeon muzică balcanică, astfel, adunându-i în jurul lui pe cei mai buni muzicieni.
Toporkestra a susținut un concert împreună cu solistul renumitei trupe Gogol Bordello, o trupa americana foarte cunoscută în întreaga lume, condusă de ucraineanul Eugene Hütz.

Apasa AICI

     Ansamblul Dor Basarabean -  este originar din Ismail, Ucrai¬na. An-sam¬blul a fost înființat în anul 1994 şi este coordonat de Vio¬rel Popescu, profesor de muzică la şcoala din localitate și maestru al acordeonului. El este cel care îi dirijează pe cei aproape 40 de oameni, copii, tineri şi câţiva mai copţi, care formează ansamblul. Dor Basarabean are un repertoriu variat de cântece şi jocuri din regiunea din care provin: hora sărbătorii, hora ca la sat, geamparale din Bugeac, precum şi din alte zone ale spaţiului etnic românesc. Dar momentul de rezistenţă al spectacolului este Căluşul, dansul năvalnic românesc care încălzește spectatorul.

Apasa AICI

     DinaRatri - La 24 august 2011, sub conducerea talentatei vioriste Maria Melnic, s-a născut trupa DinaRatri, care reprezintă  coloristica muzicii etnice. Sunetul exotic al xilofonului încununează orchestra formată din vioară, violă, chitară și percuții. Ritmurile fierbinți ale țărilor balcanice, ale Irlandei și Scandinavei, nu lasă indiferent nici un ascultător. Creativitatea, originară din lumea strămoșilor noștri se împletește cu motivele alternative ale modernității – cu nuanțele de jazz și cu sunetele rock ale chitarei, ceea ce și simbolizează denumirea de DinaRatri.

Apasa AICI

      Ad Hoc - La început cântau muzică de cameră pe străzile din Oradea. Drumul lor spre succes, însă, a  pornit de la un duet stradal ajungând o haită de patru flăcăi şi-o zână, care îmbină atitudinea punk cu instrumentele acustice, filozofiile şi
elementele folclorice româneşti, cu o melodie şi o tehnică medievală. Mai târziu au început spectacolele în cluburi, participarea la Festivaluri și la peste 50 de concerte în toată România, iar în 2013 și-au lansat primul lor album – „Dezmăț, licori și muzici medievale”.
În Republica Moldova au devenit cunoscuți la Primul Festival Medieval organizat de Centrul Cultural VATRA. Pentru că atunci au făcut senzație, am decis că v-ar face plăcere să-i ascultați și pe scena Festivalului Etno-Balcanic.

Apasa AICI


                                             Ziua 2 - Duminică, 17 august:

     Fanfara Zece Prăjini (Shukar) -  este o fanfară țigănească din satul Zece Prăjini, Iași, România. Satul este renumit datorită fanfarelor din localitate, cărora nimeni nu le mai știe numărul.Despre Shukar s-a auzit în multe țări ale lumii. Membrii formației, promovați de artistul român Ovidiu Lipan Țăndărică, și-au înnebunit ascultătorii cu trompetele și tromboanele lor, promovând muzica cu tonalități balcanice.

Apasa AICI

      Orchestra Tharmis - Este o echipă formată din 13 muzicieni profesioniști înființată de către Valentin Uzun în 2007. Membrii acesteia îmbină cu succes diferite stiluri muzicale: balcanică, populară, estradă românească, rusească, latino, dar și cover-uri internaționale. La festivalul Etno-Balcanic, Orchestra Tharmis promite distracție adevărată atât pe muzică balcanică, folclor stilizat, cât și piese din repertoriul propriu.

Apasa AICI

      Burdon - este o trupă de muzică folk din Lviv, Ucraina. Aceasta a fost formată în 2002 și într-un timp record a ajuns să fie cunoscută în toată Ucraina, dar și peste hotarele ei. Formația îmbină cu succes melodiile tradiționale, cântecele rituale din mediul rural, baladele vechi, dar și dansurile vesele. Repertoriul lor se bazează, în mare parte pe muzica tradițională din Balcani, Ucraina, Ungaria, Moldova și România. Este o muzică stilizată bazată pe melodii vechi, în aranjamente moderne și se remarcă prin vocile feminine, în combinație cu sunetul viorilor, bouzouki, flașnetă, contrabas și percuție.

Apasa AICI

     Subcarpați - Este o trupă bucureșteană înființată în 2010, care amestecă elemente din muzica folclorică românească cu muzica electronică și hip-hop-ul. Genul muzical adoptat este descris drept folclor contemporan sau folclor underground și constă în general în reinterpretări ale unor piese din folclorul românesc pe ritmuri moderne.Este pentru prima dată când trupa va participa la un open air în Republica Moldova.

Apasa AICI

     Ansamblul etnofolcloric Plăieșii - Din 1997, Ansamblul etnofolcloric Plăieșii, condus de Nicolae Gribincea, activează ca un colectiv pur de bărbați, format din liceeni, studenți și tineri amatori de folclor, dornici de a însuși arta cântecului și dansului strămoșesc, pentru a fi mai aproape de istoria și tradițiile neamului. Plăieșii găsesc inspirația în satele republicii, din numeroasele expediții realizate împreună cu folcloristul Andrei Tamazlâcaru. În cei 25 de ani de activitate, ansamblul a participat la numeroase concursuri și festivaluri în Republica Moldova, Rusia, România și Italia. Mai mult, pentru activitatea sa deosebită, Ansamblul „Plăieşii” a fost apreciat cu titlul de colectiv-model.

Apasa AICI 


Pentru a indeplini formularul de rezervare corturi apasati AICI>>>>

 

                                             Sâmbătă, 16 august 2014
     Program artistic:

12:00 – Parada etniilor din Republica Moldova
     Scena mare:
13:00 - Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean” (Ismail, Ucraina)
14:15 - Ansamblul Folcloric „Altanjic”. Etnia găgăuză. 
14:40 – Formația „DinaRatri”
15:15 – Nicolae Gribincea și Ansamblul „Plăieșii”
16:00 - Ansamblul Folcloric „Cuporanschie Bulchi”. Etnia bulgară.
16:30 - Inna Bondari & Toporkestra (Kiev, Ucraina)
18:00 – Orchestra „Tharmis”
19:00 – Šidski Trubači (Serbia)
20:10 - AD-HOC (Oradea, România)
21:30 – Argatu’ (România)
23:00 – DJ Set

      Scena mică: 
Program artistic susținut de reprezentanții etniilor din Republica Moldova. În parteneriat cu Biroul Relații Interetnice din Republica Moldova.

12:20-16:00
Ansamblul Folcloric „Altanjic”, Ceadîr-Lunga, Comrat. Etnia găgăuză.
a) Ansamblul de dans „Ghiocel” și Orchestra de muzică populară „Cosânzeana”, Corlăteni, Râșcani. 
- Suită țigănească, cântec găgăuz, dans haiducesc.
a) Ansamblul de dans popular „Mărunțica”, Chetrosu, Drochia.* Ansamblul Folcloric „Cuporanschie Bulchi”, Cuporani, Leova. Etnia bulgară.
b)  Ansamblul Folcloric Model „Comorile Plaiului”, Băieși, Orhei.
c) Ansamblul „Ivancianca”, Ivancea, Orhei. Etnia ucraineană.
d) Ansamblul „Leanca”, Drochia.
e) Ansamblul vocal „Seleanca”, Stăuceni, mun. Chișinău. Etnia ucraineană.
f) Ansamblul vocal „Berlinceanca”, Berlinți, Briceni.

Noapte cinematografică --- CRONOGRAF cadRO TUR ---- Organizator OWH Studio.
23:00 - „7 etnii la Marea Neagră”, regie Alexandru Condurache
01:30 - „Nuntă în Basarabia”, regie Nap Toader
03:00 - „O șatră urcă la cer”, regie Emil Loteanu
*00:00 – Aprinderea rugului. Fire show.


                                               Duminică, 17 august 2014

12:00 – Parada etniilor din Republica Moldova 
      Scena mare:
13:00 - Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean” (Ismail, Ucraina)
14:20 - Šidski Trubači (Serbia)
15:10 – Orchestra „Tharmis”
16:10 – Burdon (Lviv, Ucraina)
17:10 - Fanfara Zece Prăjini /Shukar (România) 
18:30 - Subcarpați (România)20:00 – DJ Set

      Scena mică:
Program artistic susținut de reprezentanții etniilor din Republica Moldova. 
În parteneriat cu Biroul Relații Interetnice din Republica Moldova.
12:20-16:00
a) Ansamblul de dans popular „Tinerețea”, Bălți
- Dansuri populare rusești, poloneze și moldovenești.
a) Ansamblul etnofolcloric „Ivușca”, Isîrlia, Basarabeasca. Etnia ucraineană.
- Cântece ucrainești și bulgărești.
a) Ansamblul „Leanca”, Drochia.
b) Ansamblul ucrainesc „Rodîna”, Chișinău. 
c) Ansamblul Etnofolcloric „Stolniceanocica”, Stolniceni, Edineț. Etnia ucraineană.
d) Ansamblul Folcloric Model „Comorile Plaiului”, Băieși, Orhei.
- Cântece și dansuri populare.
a) Ansamblul ucrainesc „Beriozka”, Catrinegara, Fălești. Etnia ucraineană.
b) Colectivul vocal din satul Corestăuți, Ocnița.
- Dansuri și cântece ucrainești și bulgărești.
a) Ansamblul vocal „Rujniceanca”, Rujnița, Ocnița. Etnia ucraineană.
- Cântece și dansuri ucrainești.
a) Colectivul vocal „Molodușca”, Egorovca, Fălești. Etnia rusă.


Activități 


Pe parcursul ambelor zile. Program special pentru copii:
- Scena teatrului pentru copii
Orele: 12:00; 14:00; 15:30; 17:00; 19:00 – 16-17 august

Teatrul Municipal de Marionete Chișinău - Spectacolul „Transformări caraghioase”.
a) EduJoc – educație prin joacă:
- Decorarea farfuriilor de ceramică în stil balcanic;
- Pasăre măiastră pe bețișor;
- Picturi etno-balcanice la șevalet;
- Cămășute cu ornamente etno;
- Brățări multicolore;
- Baloane uriașe din săpun;
- Construcții din blocuri uriașe.
a) Teren de joacă 
- Show gastronomic
- Show de cafea - Prezentat de Alexandru Stucalov.
- Muzeu
a) Colecționar Petru Costin 

       Cu sprijinul Academiei de Științe a R. M., Serviciului Vamal al R. M., Centrului de Cultură și Istorie militară, Ministerului Apărării.
- Aparate de radio și televizoare vechi (1924-1990);
- Drapele istorice ale Moldovei;
- Expoziție de fotografii;
- Instumente muzicale vechi;
- Harta Republicii Moldova confecționată din 162 000 de monede. Meșteri populari


 În parteneriat cu Uniunea Meșterilor Populari din Moldova.
- Olărit
- Ceramică
- Împletituri din lozie
- Broderie
- Cioplit în lemn
- Măști
- Port popular
- Ateliere interactive
-  Bijuterii handmade
- Pictură
- Bibliotecă și librărie


Transport 

Prețul unui bilet - 25 lei/direcție.

     În perioada 16 – 17 august microbuzele circulă tur-retur, din fața Magazinului Green Hills (lângă Topaz) de pe str. Calea Ieșilor, în zona stației de transport public, până la Complex. 


Programul curselor

Sâmbătă – 9:00 – 24:00 (interval de aprox. 20 minute)

Duminică – 9:00 – 23:00 (interval de aprox. 20 minute)

     Pe parcursul celor două zile, Compania Limon-Taxi va presta servicii de transport la prețul de 100 de lei de la/pînă la TOPAZ / Bariera Sculeni și 150 lei din / pînă în orice zonă a orașului.

 

Info bilete : 060 879 444

 

Din momentul rezervarii aveti 24 ore la dispozitie pentru a achita biletele.