Gaitele

14 июня 2014
Суббота, 19:00
Teatrul National Eugene Ionesco
100150 lei
Добавить в избранное

Gaitele

 

Teatrul Odeon, București, România

GAIŢELE   (comedie în trei acte) de Alexandru KIRIŢESCU

 

Regia: Alexandru DABIJA
Decorul: Vittorio HOLTIER
Costumele: Irina SOLOMON

Distribuţia:
Aneta Duduleanu - Dorina Lazăr
Wanda Serafim – Ana Maria Moldovan
Margareta Aldea – Elvira Deatcu
Colette Duduleanu – Carmen Tănase
Fräulein – Virginia Rogin
Lena - Ionel Mihăilescu
Zoia – Constantin Cojocaru
Zamfira – Dana Voicu
Mircea Aldea – Marius Stănescu
Georges Duduleanu – Petre Nicolae
Ianache Duduleanu – Pavel Bartoş

În piesa Gaiţele autorul atacă o societate în plin proces de descompunere, o societate ce se cramponează de forme vechi ale unei vieţi închistate în prejudecăţi şi tradiţii formale.

Cuibul de viespi – acesta a fost primul titlu al piesei – este reprezentat în primul rând prin cele trei “gaiţe”: Aneta Duduleanu şi surorile ei Lena şi Zoe.

Sub aspectul unor îndeletniciri naive, secundare: jocul de cărţi şi înmormântările, se evidenţiază cele două trăsături fundamentale ale familiei Duduleanu: dorinţa de posesiune şi păstrarea vechilor orânduiri sociale. Lumea cuibului de viespi, supusă voinţei tiranice a Anetei Duduleanu este completată prin prezenţa Wandei, o aventuroasă care caută să-şi ucidă spleenul în speluncile Parisului.

În mijlocul lor se situează Mircea Aldea, un fost gazetar care, în încercarea de a evada din lumea presei corupte, eşuează într-o căsătorie nefericită cu Margareta Duduleanu, fiica Anetei. Luciditatea pe care i-o va da mediul anihilant al Dudulenilor nu-l va duce însă, decât la o izbucnire izolată, accesul de revoltă precum şi aventura lui cu Wanda fiind doar un foc de artificii. Moartea Margaretei, nu va schimba cu nimic modul de viaţă al Dudulenilor

Realizat într-un stil clasic, spectacolul Gaiţele în regia lui Alexandru Dabija, se joacă de peste zece ani, cu un imens succes la public, fiind apreciat atât la sediu cât şi in numeroase oraşe din ţară, unde a fost prezentat în turnee şi festivaluri: Iaşi, Buzău, Alba Iulia, Focşani, Piatra Neamţ, Timişoara, Braşov, Arad, Galaţi, etc.

 

Durata: 2h 30 min (cu pauză)

 

Gaitele

 

Extrase de presă

Regizorul Alexandru Dabija merge dincolo de umorul replicilor si situatiilor, altfel binecunoscut si gustat din plin de publicul de orice varsta. De aceea, textul naste pe scena, la vedere, o lume autentica, deloc prafuita, incarcata de gesturi mici sau ample, demonstrative, de ticuri verbale si nu numai, de un derizoriu cinic, de o tristete infinita care bantuie si astazi in spatiul clocotitor al Olteniei.

Marina Constantinescu – Romania literara

In Gaitele Alexandru Dabija face comedie cu o ferocitate surazatoare… Decorul lui Vittorio Holtier, un sir de covoare, mobilier de epoca si costumele imaginate de Irina Solomon, bogate si policrome, aduc o sublimare poetica acestui univers uman, scos parca dintr-un vechi album. In aceasta ambianta plastica fermecatoare, sub bagheta de maestru a lui Dabija, echipa de la Odeon evolueaza omogen, cu rigoare si vigoare.

 Ludmila Patlanjoglu – Curentu

 

 

Info bilete : 060 879 444 

 

Din momentul rezervarii aveti 24 ore la dispozitie pentru a achita biletele.