MACBETH | 31 Mai

MACBETH | 31 Mai

150–300 лей
Добавить в избранные

Spectacolul se joacă în cadrul festivalului BITEI- Bienala Teatrului "Eugene Ionesco" 

Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023, ediția a XIII-a

„Chișinău – locul ideal pentru întâlniri!”

 26 mai – 4 iunie 2023

 Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023, ediția a XIII-a (26 mai – 4 iunie 2023), este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, împreună cu Teatrul Național „Eugène Ionesco”, sub Înaltul Patronaj acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău.

În acest an, Festivalul BITEI se va desfășura sub genericul inspirat de piesa Omul cu valize a celebrului dramaturg de origine română Eugène Ionesco: „Chișinău – locul ideal pentru întâlniri!”.

Tradițional, programul festivalului cuprinde trei secțiuni: Teatru, Muzică și Dans. În cadrul acestor secțiuni se joacă spectacole de teatru dramatic, au loc reprezentații de dans modern, muzică și dans folcloric.

Programul ediției a XIII-a a Festivalului BITEI va include reprezentările a douăzeci și patru de companii de teatru, muzică și dans, cu spectacole în scenă și în plein-air, din Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Italia, Polonia, România, Spania, Ucraina și Republica Moldova. Jocul scenic, măștile și costumele se vor regăsi nu doar în spațiile teatrelor, ci și în aer liber. Teatrul va coborî în stradă, venind mai aproape de public, valorificând bulevardele, parcurile sau piețele Chișinăului ca pe un spațiu al întâlnirii spectatorului cu arta, cu diverse perspective asupra lumii și asupra omului.

În cadrul Festivalului se vor desfășura ateliere artistice, dezbateri, paneluri și conferințe de presă cu participarea personalităților notorii din domeniul artelor scenice (regizori, critici de teatru, editori de publicații specializate), care vor fi găzduite de Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Fără Nume, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Directorul Festivalului BITEI este regizorul Petru Vutcărău, director general al Teatrului Național „Eugène Ionesco” din Chișinău. Festivalul BITEI are și un trofeu, numit „Ochiul de Aur”, reprezentând zeița artei scenice. Trofeul este înmânat teatrelor participante la Festival.

Festivalul Internațional de Teatru BITEI (Bienala Teatrului „Eugène Ionesco”) a fost inaugurat în anul 1994 la inițiativa dramaturgului Val Butnaru. Începând cu cea de-a XI-a ediție (2014), prin Hotărâre de Guvern, Festivalului BITEI i-a fost acordat statutul de Eveniment Cultural de Importanță Națională, alături de Festivalurile ,,Mărțișor” și ,,Invită Maria Bieșu”. În 2012, Festivalul BITEI a obținut, de asemenea, din partea Forumului Cultural European, Premiul pentru realizări culturale de importanță majoră, contribuind, prin intermediul culturii, la dezvoltarea relațiilor dintre Republica Moldova cu statele lumii.

 

MACBETH

DUPĂ WILLIAM SHAKESPEARE ȘI EUGENE IONESCO
UN SPECTACOL DE MIHAI ȚĂRNĂ

  

Durata spectacolului: 3 h, cu  pauză.

 

Descriere: O viziune modernă a clasicului “Macbeth”, în regia lui Mihai Ţărnă, inspirată din operele lui William Shakespeare şi Eugen Ionesco. O tragedie clasică, care aduce în prim plan pasiunea frenetică, care provoacă răsturnări politice şi sfidarea valorilor morale.

 

Prezicerea celor trei vrăjitoare că lui Macbeth îi e sortit să devină rege, îl face pe Macbeth şi soția sa, Lady Macbeth, să primească vestea ca o realitate prea mult dorită. 

 

Rămânând peste noapte în castelul lui Macbeth, Duncan, regele Scoției, în vâltoarea festinului, este asasinat. Macbeth devine regele Scoţiei, astfel, prezicerea celor trei vrăjitoare se înfăptuiește.

 

Tot mai adânc îl soarbe mlaștina orgoliului pe Macbeth, iar  Lady Macbeth nu mai reuşeşte să-şi îmbărbăteze soţul, remușcările încep să o mistuie, iar pierderea somnului e răsplata lor pentru trădare și omor. 

 

Următoarea întâlnire a lui Macbeth cu cele trei vrăjitoare îi prezic că doar un om nenăscut de femeie poate să-l omoare, și că doar așa ar fi posibil sfârșitul lui. Să fie oare adevărat..?      

Distribuție:

Macbeth - Alexandru Rusu

Lady Macbeth - Mihaela Popescu 

Duncan - Alexandru Dicusar

Cawdor - Ion Munteanu

Banquo - Petre Dragancea

Macduff - Marius Cătălin- Tulum 

Lady Macduff - Victoria Manciu 

Malcolm - Ion Gârneț 

Ross- Nicu Ciumașu

Fleance - Cristina Lungu 

Portarul - Valentin Munteanu

Vrăjitoarele - Larisa Dascal/ Antonia Barancea/ , Victoria Țurcanu, Rada Mișcoi

Ucigașii - Valentin Munteanu, Vitalie Mândrescu

 

Regie - Mihai Țărnă

Asistent regie - Larisa Dascal

Compozitor - Alexandru Dicusar

Pictor costume - Inga Botnariuc

Scenografie - Mihai Țărnă, Adrian Suruceanu

Expresie corporală - Oleg Mardari

Efecte special - Victor Zburliuc

Regie lumini - Eduard Chiperco, Tudor Carapascal

Regie sunet - Vlad Vascan

Acrobație aeriană - Veronica Mereuță

Selecție  picturi - Patricia David

Traducere de Horia Gârbea (din ediția Shakespeare, Opere, coordonată și îngrijită de George Volceanov).