O NOAPTE FURTUNOASĂ de Ion Luca CARAGIALE | 17 Octombrie

O NOAPTE FURTUNOASĂ de Ion Luca CARAGIALE | 17 Octombrie

17 октябрь 2022
Понедельник 18:30
Национальный театр „Satiricus I.L. Caragiale”
70–100 лей
Добавить в избранные

Teatrul Municipal Matei Vișniec, Suceava, România

O noapte furtunoasă de Ion Luca CARAGIALE

Echipa de producție
Regia artistică: Mădălin Hîncu
Scenografia: Răzvan Bordoș
Asistent scenografie: Andreea Diana Nistor
Light design: Costi Baciu

Grafică: Sebastian Rațiu

Distribuția: Cătălin Ștefan Mîndru, Alexandru Marin, Horia Butnaru, Delu Lucaci, Răzvan Bănuț, Clara Popadiuc, Cristina Florea, Diana Lazăr, Bogdan Amurăriței.

„O noapte furtunoasă”, una dintre cele mai importante piese semnate de Ion Luca Caragiale, este montată pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava de regizorul Mădălin Hîncu, care își prezintă viziunea și demersul artistic spunând: „1879. Noua națiune română, proaspăt independentă, este divizată între și <patrioți>. Jupân Dumitrache, negustor dibaci, își face temele cu prisosință pentru a adera în tabăra din urmă. Acest este consumat de felul în care își îngrijește familia, propria-i afacere cu cherestea și misia de gardist civic.”

Însă nimic din ceea ce crede Jupânul despre el nu este ce pare a fi, iar Noaptea ne va dezvălui toată această iluzie. Noaptea este tărâmul viselor, al angoaselor, al coșmarurilor și al celor mai aprige dorințe și frici. Pătrundem într-o lume în care frica, alimentată de lăcomie și prostie, generează ridicolul situațiilor și deznodământul amar al piesei.”

Am încercat, împreună cu echipa artistică, să citim piesa lui Caragiale ca pe un vis venit de peste timp, un vis care are foarte multe de spus despre cine suntem noi astăzi - ca indivizi și ca națiune. De ce (mai) avem nevoie de Caragiale? Pentru că această parabolă e spusă cu zâmbetul pe buze, prin intermediul unor oameni vii care trăiesc excesiv, la limită, <furtunos>”, ne spune regizorul Mădălin Hîncu.

Durata spectacolului: 90 min