„Tata” de D. Matcovschi

„Tata” de D. Matcovschi

27–28 июнь
19:00
Театр ”Luceafărul”
150–250 лей
Добавить в избранные

ATENȚIE!  

Spectacol recomandat persoanelor 14+

După începerea spectacolului, accesul în sală este interzis!

Poți achita biletul cu ajutorul voucherului cultural

 

 Văzând pentru prima dată lumina rampei în 1978, spectacolul ”Tata” de Dumitru Matcovschi a înscris o pagină importantă în evoluția teatrului național și a artei scenice. Punerea în scenă a acestui text la Teatrul ”Luceafărul” are multiple conotații – această premieră a deschis cea de-a 60 stagiune a Teatrului.

Considerată la început ca fiind o reflecție a problemelor morale și sociale din societate după încheierea celui de-al doilea război mondial, piesa ”Tata” nu este dominată de descrierea unor momente din trecut, deși pune accent pe înțelegerea și interpretarea acelor momente de către contemporani.

Omul și faptele lui fac legătura dintre trecut și prezent și de felul cum înclină balanța omenescului, depinde firul narațiunii și, implicit, al acțiunii. În viziunea regizorală a lui Slava Sambriș, acest spectacol developează în mod subtil lumea interioară a personajelor, punând în evidență oameni și mai puțin personaje.

Păstrând intact textul dramaturgului, dar încadrat de o multitudine de metafore și simboluri scenice, spectacolul ”Tata” nu reprezintă o viziune artistică asupra trecutului, ci, mai degrabă, o analiză a individului în raport cu sine însăși și cu cei care îl înconjoară. Astfel, cea mai recentă montare a acestui text la Teatrul ”Luceafărul” nu este o incursiune în trecut, ci, de fapt, o eventuală previzualizare a unui viitor nu foarte îndepărtat.

 

Autor: Dumitru Matcovschi

Regie: Slava Sambriș

Costume: Stela Verebceanu

Scenografie: Adrian Suruceanu

Distribuție:

Lisandru - Victor Triboi

Ioana - Dorina Tătaru

Valentin - Gigi Tabarcea

Valeria - Irina Vacarciuc/ Rodica Mereuță

Eleonora - Vioara Cîșlaru

Aristid - Ion Jitari

Olia - Vitalia Grigoriu

Nică - Oleg Lungu

Imanuil - Ion Liulica

Ileana - Eleonora Dolghii

Fimca - Cătălin Lungu

Margareta - Inga Petica

Costel - Ion Prisacara

Nuntași - Oleg Lungu, Oleg Macovei, Ecaterina Dănuță, Ion Jitari, Vitalia Grigoriu, Ion Prisăcara; Lora Dolghii, Vioara Cîșlaru