Lacul Lebedelor

7 septembrie 2019
Sâmbătă, 18:30
Teatrul Național de Operă și Balet "Maria Bieșu"
100300 lei
Adaugă în favorite

Balet in patru acte de Piotr Ceaikovski

Premiera mondială: 20 februarie 1877, la Teatrul Bolshoy din Moscova.

DIRIJOR: Alexei Baklan (Ucraina)

Roluri:

   

Odetta, Odillia

 Adiarys Almeida (SUA)

 

 

Prinţul Siegfried

 Taras Domitro Suarez (SUA)

 

 

Rothbart

Alexandru Balan

 

 

Bufonul

 

 

 

Regina

Svetlana Ivanenco

 

 

Dascălul

Ivan Ivanișin

 

 

Pas-de-trois

Mariana Anghilinici, Tatiana Nazarchevici,

Nicolai Nazarchevici

 

P. Ceaikovski (1840-1893) este un mare compozitor rus, creația căruia reprezintă o întreagă epocă în istoria culturii muzicale universale. În lucrările sale Ceaikovski a pictat prin intermediul sunetelor chipuri umane complexe. Realist, cu un fin simţ psihologic, Ceaikovski a realizat cu o forță emoțională deosebită lumea interioară a contemporanilor săi. Ideea de bază a creației sale constă în protestul faţă de forţele întunecoase ale vieţii, care impun piedici în calea fericirii omului. „Iubesc la nesfârșit viaţa şi tot la nesfârșit urăsc moartea” - sunt cuvintele lui Ceaikovski, care pot servi drept epigraf pentru întreaga sa creație.

 

ACTUL I

În grădina din fața castelului, s-au adunat invitații Reginei. Tinerii se distrează. Serbarea este animată de glumele şi ghidușiile Bufonului. El începe jocurile sale amuzante, urmează dansurile de grație ale fetelor şi cavalerilor. Apare Regina, care îi amintește fiului său că e timpul să se însoare şi că mâine, la balul majoratului, el trebuie să-şi aleagă mireasa dintre fetele invitate la petrecere. Aceste vorbe însă trec pe lângă urechile prințului. El este hotărât să se căsătorească numai din dragoste, iar până acum, n-a întâlnit nicio fată care i-ar fi pe plac.

Înnoptează. Tinerii pleacă. Discuțiile prietenilor nu-l atrag pe Siegfried. Doar zborul unui stol de lebede îi distrage atenția prințului. Siegfried se îndreaptă în urma lor.

ACTUL II

Prinţul s-a pomenit într-o pădure întunecoasă, pe malul unui lac.

La miezul nopții, pe oglinda lacului apar, una câte una, lebedele albe. Siegfried voia să o țintească pe cea mai frumoasă, însă, pe neașteptate, lebăda s-a transformat într-o fată, Odette.

Ea îi destăinuie misterul  ei și al prietenelor sale: un geniu rău, Rothbart, le-a transformat în lebede, și numai în acest loc singuratic, noaptea, ele pot recăpăta chipul omenesc.

Siegfried este hotărât să lupte pentru distrugerea geniului rău, Rothbart, dar Odette îl previne că vraja nu va fi risipită decât de dragostea pură a unui tânăr, care nu a jurat încă niciodată credință și iubire cuiva. Frumusețea lui Odette, tristețea ce-i umple privirile îl cuceresc pe Siegfried. Înflăcărat, el rostește mult așteptatul jurământ.

Odette îi spune că nu va putea apărea printre oameni până când vraja nu se va risipi, căci altfel şi-ar atrage răzbunarea lui Rothbart. Prin viclenie, acesta l-ar face pe Siegfried să-şi calce jurământul, pricinuind moartea lebedelor.

Din umbră, Rothbart a urmărit convorbirea îndrăgostiților.

ACTUL III

La castelul Reginei are loc un bal.

În sala de onoare a palatului lui Siegfried îi sunt prezentate mai multe tinere. Cu gândul la Odette, Siegfried le privește cu indiferență.

Se anunță sosirea cavalerului Rothbart, care a venit la bal cu fiica lui, Odilia. Geniul rău îi poruncește să-l cucerească pe Siegfried, determinându-l să-şi încalce jurământul dat.

Într-un mare pas-de-deux, plin de pasiune, Odilia, care semăna perfect cu Odette, îl învăluie în farmecele sale, convingându-l pe prinţ că este frumoasa lebădă de care el este îndrăgostit.

Siegfried este vrăjit de Odilia, fiind sigur că alături de el se află Odette. Siegfried o prezintă pe Odilia mamei sale drept aleasa inimii.

Fără să vrea, el şi-a încălcat jurământul. Cu un râs sarcastic, Rothbart îşi aruncă deghizarea şi pleacă cu Odilia, bucurându-se că acum Odette şi lebedele albe vor muri.

În același moment în depărtare se zărește umbra disperată a lui Odette-lebăda. Cumplit îndurerat, tânărul înțelege că a fost victima unei înșelăciuni. Fără a mai ține seama de nedumerirea celor din jur, aleargă spre lacul lebedelor.

ACTUL IV

Fetele-lebede au revenit la marginea lacului, unde îşi plâng soarta, deoarece speranțele lor de eliberare s-au spulberat.

Siegfried vine, recunoscându-și greșeala și implorând iertarea.

În ciuda furtunii declanșate de Rothbart, Odette şi Siegfried rămân împreună. Zadarnice sunt încercările geniului rău împotriva îndrăgostiților. Nimic nu mai poate să-i despartă. În lupta inegală dintre cei doi, Rothbart este învins.