Ce am face dacă civilizația s-ar prăbuși la un moment dat? Dacă ne-am trezi într-o dimineață fără legi și fără reguli sociale? Am mai fi noi, oamenii, la fel de civilizați sau ne-am întoarce la obiceiurile noastre sălbatice? Este omul prin natura sa bun sau rău?
O explorare a acestor întrebări o face William Golding în romanul său “Împăratul muștelor”. Lumea se află în plin război nuclear. Un avion britanic se prăbușește, iar toți pasagerii adulți mor, singurii supraviețuitori fiind un grup de băieți cu vârste între șase și 12 ani. Insula pe care se prăbușesc este un adevărat paradis - băieții găsesc fructe proaspete, apă potabilă și condiții prielnice de viață.
Trebuie doar să aștepte cu răbdare până vine cineva să îi salveze.
Însă natura umană, departe de legile societății moderne, se dezlănțuie și băieții ajung să se lupte între ei, ba chiar se ajunge și la crimă.
O parabolă despre condiția umană, valabilă pentru toate timpurile, “Împăratul muștelor” este o reflectare importantă asupra firii umane dar și asupra diverselor doctrine politice, care ne face să ne întrebăm ce-ar fi dacă lumea așa cum o știm s-ar prăbuși dintr-odată și cum s-ar descurca mai departe specia umană.
Bineînțeles, nu aveam cum să o trec cu vederea pentru clubul meu de carte. O discutăm pe 7 decembrie la următoarea întâlnire “Cătălina Citește”, unde vom încerca să răspundem la aceste întrebări sau, dacă nu vom găsi răspunsuri, vom medita cel puțin asupra darurilor societății moderne și asupra naturii umane.
Vă aștept, ca întotdeauna, cu ceai, cafea și biscuiți din partea casei, iar la final unul dintre participanți va câștiga o carte-surpriză!