Festivalul Pădurilor

Festivalul Pădurilor

28 septembrie 2024
Sâmbătă 20:00
Reședința Prezidențială de la Condrița
100 lei
Adaugă în favorite

Festivalul Pădurilor - a avut loc pe 21 Septembrie - la Reședința Prezidențială de la Condrița

......dar am prelungit perioada de contribuție (pe site) pentru procurarea copacilor cu rădăcina protejată .

Un copac pentru patrie

Pentru apă, pentru aer, pentru roadă, frumos, patrie, viitor, pentru urmașii urmașilor noștri...

Anul trecut, RM a inițiat un challenge istoric - cea mai amplă împădurire cunoscută vreodată pe teritoriul nostru. Sarcina este ca în următorii 10 ani să ne mobilizăm cu toții (și autoritățile centrale, și populația, și organizațiile neguvernamentale, mediul de afaceri etc.) ca să plantăm/reabilităm împreună peste 150 000 ha de păduri. Această inițiativă se numește Programul Național de Împădurire, lansat în toamna 2023, iar pentru noi este important pentru că RM simte cel mai mult dintre țările europene schimbările climatice. E bine de știut că media de împădurire în UE este de peste 37%, pe când noi suntem acoperiți de păduri doar în proporție de 11%.

Provocarea însă este una foarte mare – e nevoie să găsim teritoriile potrivite pentru împădurire, brațe de muncă și ...material săditor (puieți). Iar aici ajungem subiectul nostru preferat. Foarte puțini puieți se prind, având în vedere schimbările climatice prin care trecem, solurile noastre degradate etc., o bună parte se usucă, pentru că n-au fost îngrijiți.


Un bilet = un copac cu rădăcină protejată

Dar există o soluție. Copacii cu rădăcina protejată. Aceștia au o rată de prindere de peste 85%. Sunt crescuți în sere după o metodologie specială. Statul nu poate deocamdată nici să-i cumpere, nici să-i planteze mecanizat. Doar manual.

În schimb, dacă fiecare dintre noi vom cumpăra câte unul-doi-cinci puieți, putem să plantăm o mare pădure împreună.

Inițiativa noastră, a Asociației Jurnaliștilor de Mediu e să cumpărăm împreună bilete, iar din banii obținuți să cumpărăm puieți din sera Familiei Grițcan - aceasta crește zeci de mii de puieți cu rădăcină protejată în sera grădiniței lor și îi îngrijesc inclusiv cu copiii. Este vorba și de copaci buni de tot - stejari, frasini etc.

Cine va planta puieții?

Când va începe sezonul, vom găsi un loc potrivit pentru plantări, vom alege minuțios speciile potrivite pentru acesta, apoi vom cumpăra puieții și vă vom invita la plantare. Dacă nu puteți veni, e în regulă, o să plantăm face noi. Important este că ați contribuit cu un copac pentru patrie. Sau doi, trei , o sută.

Vă invităm la Festivalul Pădurilor - 21 Septembrie - Reședința Prezidențială de la Condrița

Inițiativa de procurare a copacilor cu rădăcina protejată a apărut în procesul de organizare a Festivalului Pădurilor. Accesul la eveniment va fi gratuit, însă ne-am gândit că foarte mulți ar fi de acord să cumpere la intrare un copac. Apoi am ușurat procedura – putem cumpăra copaci pe Iticket.

Cu copaci, sau fără copaci însă, vă așteptăm la Festivalul Pădurilor, pe 14 septembrie, la Reședința prezidențială de la Condrița.

Va fi un eveniment cu multă distracție și odihnă, dar toate combinate cu tematica festivalului. Pregătim peste 70 de activități - expoziții, ateliere, jocuri, relaxare, iarmaroc, discuții, program artistic etc.

Detalii despre festival
Accesul la eveniment este GRATUIT. Vom organiza și transport public direct până la festival. Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina evenimentului.

-------------------------

Festivalul Pădurilor este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu/Ecopresa și Societatea Ecologică „Biotica", în cadrul Programului Național de Împădurire, cu sprijinul generos al Suediei (Embassy of Sweden in Chisinau).

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Președinția Republicii Moldova, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, UNDP Moldova, Lafarge Moldova, Orange Moldova, EcoRep Moldova, MoldControl și EcoLocal.

Evenimentul face parte din Programul Național de Împădurire, inițiat sub egida Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în 2023. Este cea mai amplă acțiune de acest fel din istoria țării, având ca obiectiv împădurirea a circa 150.000 de hectare în următorii 10 ani. La plantări participă o țară întreagă – instituții de stat, organizații neguvernamentale și toți cei care prețuiesc natura.