DON QUIJOTE iunie 2018

100300 lei
Добавить в избранное

 

Libretul: Marius Petipa
După un episod din renumitul roman Don Quijote de la Mancha  de Miguel de Cervantes Saavedra

Coregrafia: Alexandr Gorski după versiunea original a lui Marius Petipa
Redacţia: Marat Gaziev
Scenografia: Veaceslav Ocunev
Costume: Irina Press, Maestru în Artă

Premiera mondială: 14 decembrie 1869, la Teatrul Mare, Moscova
Premiera la Chişinău: 16 mai 1986, la Teatrul Academic de Stat de Operă şi Balet al RSS Moldoveneşti. 

Durata spectacolului: 2 ore (o pauză) 

Roluri şi interpreţi:
 
Quiteria - Kotomi HOSHINO (Japonia)
 
Basilio - Vlad MĂRCULESCU (România)
 
Don Quijote - Dorian CERNOLEV
 
Sancho Panza - Eugeniu TCACI, Om Emerit
 
Lorenzo - Vladimir BONDARENCO
 
Camacho - Andrei ROGOVSCHI
 
Prietenele Quiteriei - Mariana ANGHILINICI, Veronica SLONOVSCAIA
 
Espado - Tudor TUDOSE
 
Dansatoarea din stradă - Anastasia HOMIȚCAIA, Om Emerit
 
Mercedes - Anastasia HOMIȚCAIA, Om Emerit
 
Bolero - Anastasia HOMIȚCAIA, Om Emerit; Tudor TUDOSE
 
Variațiunile actului III - Veronica Slonovscaia, Mariana Anghilinici

"Dansul este un poem în care fiecare mişcare este un cuvânt“.
Mata Hari

În romanul Don Quijote de Miguel de Cervantes Saavedra, se povestește despre faptele eroice a cavalerului peregrin Don Quijote şi a însoțitorului său Sancio Pansa. La baza creării libretului a fost luat un singur episod al romanului, anume cel în care Don Quijote săvârșește fapte demne de urmat, ajutându-i pe tinerii îndrăgostiți Kitri şi Basilio să capete liniştea şi fericirea mult așteptată. Baletul Don Quijote se afirmă ca unul din cele mai renumite balete clasice, datorită atmosferei feerice create de muzica şi dansul în stil spaniol.

Prolog

Cititor neobosit de povești cavalerești, Don Quijote,  s-a cufundat într-un somn adânc. În vis i-a apărut lumea magică a zânelor și idealul său feminin – frumoasa Dulcineea. Trezindu-se din acest vis, acesta pornește în căutare de aventuri luându-l cu el şi pe servitorul de încredere, Sancho Panza, pe post de scutier.


Actul I

Într-o piață, în forfota veselă a  mulțimii, apare Kitri, fiica cârciumarului Lorenzo. Ea abia așteaptă să-şi întâlnească iubitul, bărbierul Basilio. Acesta o vede şi, pentru a o tachina, face curte prietenelor ei, apoi dansează împreună cu ea. Lorenzo încearcă să îi despartă. Apare Camacho, un nobil bogat, dar ridicol şi trufaş, care încearcă să câştige inima lui Kitri. Lorenzo e în al nouălea cer: iată un pretendent ideal! Kitri nu este încântată de idee şi îl ia în derâdere pe Camacho.

În drum spre coridă, un grup de toreadori se opresc în piață, conduși de Espada şi dansatoarea de stradă. Veselia generală este întreruptă de apariția lui Don Quijote și a lui Sancho Panza. Tinerii fac haz pe seama dolofanului scutier: fetele se joacă cu el de-a baba oarba, iar apoi,  băieții îl aruncă de mai multe ori în aer.

Între timp, Kitri şi Basilio se întorc în piaţă, iar Don Quijote este pe loc fermecat de frumuseţea lui Kitri. În sfârşit a găsit-o pe Dulcineea! Pentru a putea fi împreună, Kitri decide să fugă cu Basilio. Ei sunt urmăriţi de Lorenzo şi de îndrăgostitul Camacho, cărora li se alătură Don Quijote şi Sancho Panza, care decid să-i ajute pe fugarii îndrăgostiți.

Actul II

În tavernă petrecerea continuă între prieteni. Toţi privesc cum Espado îi mărturisește iubirea sa frumoasei Mercedes. Aceasta îi răspunde cu un dans pasional. Kitri şi Basilio sosesc în grabă, căutând să se ascundă de Lorenzo şi Camacho. Însă, ei sunt văzuţi de urmăritori. Lorenzo nici nu vrea să audă de rugămințile lui Kitri şi o silește pe Kitri să-i întindă mâna lui Camacho. Disperat, Basilio se preface că se sinucide. Kitri e îngrozită. Don Quijote este nedumerit. La rugămintea lui Kitri, el îl învinuiește pe Lorenzo de cruzime și îl amenință cu arma. Lorenzo le dă tinerilor binecuvântarea părintească. Basilio își revine ca prin minune teafăr şi nevătămat. Totul a fost o farsă, Lorenzo îşi dă seama că a fost păcălit, dar e prea târziu. Kitri este bucuroasă că planul lui Basilio s-a încheiat aşa cum şi-au dorit. 

În mijlocul veseliei generale, la care se alătură de nevoie Lorenzo şi Camacho, păcăliţi, Don Quijote şi Sancho Panza pleacă mulțumiți că au reuşit să facă dreptate.

Actul III

Are loc o mare sărbătoare: căsătoria lui Basilio cu Kitri! Printre oaspeții de onoare de la nuntă se află şi Don Quijote cu scutierul său Sancho Panza. Apoi, ei pleacă, într-o nouă călătorie de aventuri, în numele dragostei pentru Dulcineea.