Gala stelelor de balet - Radu Poclitaru și Istorii în stil tango

Gala stelelor de balet - Radu Poclitaru și Istorii în stil tango

24–25 November 2023
19:00
"Maria Biesu" National Opera
200–800 lei
Add to favorites

       

Concertul de Gală și „Istorii în stil tango”

 

Stelele baletului din Ucraina și Europa se reunesc pe aceeași scenă sub conducerea coregrafului de renume mondial Radu Poclitaru, pentru a prezenta publicului de la Chișinău o seară unică care îmbină dansul clasic, coregrafia modernă și ... arta tangoului.

În prima parte a programului va fi prezentat Concertul de Gală cu stelele baletului din Ucraina și din lumea întreagă.

Printre participanții săi îl regăsim pe Artem Shoshyn - Artist Emerit din Ucraina, care timp de mulți ani a fost premierul Teatrului Kiev Modern Balet, astfel și veritabilul coautor al creației maestrului Radu Poclitaru. Și ca în orice tandem creativ, este dificil să determinăm rolul incontestabilului talent interpretativ al lui Artem, care a influențat forma și conținutul numeroaselor balete ale maestrului. În prezent, Artem este o stea a baletului din Luxemburg.

Anastasya Baird – uimitoare dansatoare, interpretă a tuturor stilurilor de dans și de o plasticitate cu adevărat fermecătoare. Anume ea este muza autentică a creației coregrafului Radu Poclitaru din ultimii ani.

Machiyama Takatoshi - virtuoz dansator care îmbină în dansul său rafinamentul formei cu forța interpretării masculine. O stea a baletului polonez.

Yana Gubanova - stea a baletului ucrainean și prim-solistă a Operei din Kiev.

Oleksiy Potemkin -  remarcabil balerin ucrainean, luptător pentru apărarea Ucrainei și de recent revenit la dans pentru a glorifica arta Ucrainei independente pe cele mai bune scene ale lumii.

Lisa Avsajanishvili  -  tânără stea în ascensiune a Operei din Berlin.

Vladislav Bosenko – premierul Teatrului Național din Slovacia, ambasador al culturii ucrainene în lumea baletului european.

Ayaka Fujii – stea a baletului ceh, un simbol al poeziei dansului clasic.

Glen Lambrecht - maestru al dansului modern și clasic, solist al Teatrului Național din Brno.

Și invitatul special al serii -  Artur Gasparyan, balerin, coregraf, unul dintre fondatorii și membrul celebrului grup „Kazaky”, care a zguduit lumea showbiz-ului devenind un simbol al stilului.  Arthur va apărea pe scena Teatrului de Operă și Balet din Chișinău în Concertul de Gală și baletul „Istorii în stil tango”, iar special pentru publicul de aici, vine și în calitate de coregraf cu miniatura „Awakening” interpretată de Glen Lambrecht.

Cele mai faimoase fragmente de balet clasic și miniaturile coregrafice semnate de maestrul Radu Poclitaru, vor crea o adevărată atmosferă de sărbătoare a dansului, care va culmina cu un final comun - simbol al virtuozității, tinereții și talentului.

În cea de-a doua parte a programului publicul va savura celebrul balet „Istorii în stil Tango” - un excepțional spectacol de tango pe poante în montarea lui Arteom Shoshyn. Această împletire a tehnicilor baletului clasic și cultura tangoului argentinian îl transformă într-un adevărat bestseller.

Deși are o perioadă scurtă de existență scenică, acest spectacol a cucerit inimile a zeci de mii de spectatori și trezește continuu dorința de a contempla atmosfera pasională a libertății mișcărilor latino-americane vis-a-vis de mișcările precise și alinierea estetică a baletului clasic pe poante.

„Tango - un  dialog al inimilor singuratice, o taină dansată în doi. Este un balet despre patru istorii fatidice în care inimile rătăcite prin viață sunt mereu în căutarea unui confident.”