SPECTACOL LECTURĂ -   RINOCERII de Eugène IONESCO

SPECTACOL LECTURĂ - RINOCERII de Eugène IONESCO

100 lei
Add to favorites

„Rinocerii”

de Eugène Ionesco

#spectacol-lectură

Avem deosebita plăcere de a Vă invita la spectacolul-lectură „Rinocerii” de Eugène Ionesco. Evenimentul va avea loc la Teatrul Național ,,Eugène Ionesco”,pe 28 martie 2024, începând cu ora 18:30, de Ziua Mondială a Teatrului, și va fi prilejuit celor 30 de ani de la trecerea lui Eugène Ionesco în neființă.

În contextul spectacolului, se va organiza vernisarea unei colecții de tablouri a pictorului Nicola Latunov, în care se reflectă imaginea rinocerului privit din diferite perspective grafice și coloristice. După lectura piesei, va urma un panel de discuții, în care publicul va putea face un schimb de impresii și opinii asupra textului, dar și asupra posibilității de a monta acest spectacol în stagiunea următoare.

„Rinocerii” (1959) este o piesă alegorică de Eugène Ionesco (1909-1994), dramaturg francez de origine română, unul dintre reprezentanții și teoreticienii teatrului absurdului. Această operă, cu caracter satiric, este îndreptată împotriva regimurilor totalitare și a oricăror ideologii dezumanizante. Într-un orășel provincial francez,unde nu se întâmpla nimic important, brusc apar rinocerii. Se descoperă faptul că oamenii încep, unul după altul,să se transforme în aceste animale, numărul lor crescând foarte rapid. La început, locuitorii orășelului se tem de rinoceri. Apoi ei se împart în două tabere– pentru și împotriva animalelor. Treptat, de partea celor care susțin prezența rinocerilor în oraș trece majoritatea populației. Apar și cei care afirmă că exteriorul și forța fizică a rinocerilor are în sine ceva „frumos” și că a fi un rinocer e mai simplu și mai confortabil decât să fii om. În final, toți cetățenii orașului se transformă în rinoceri. Ei nimicesc tot ce se asociază cu viața umană. Unicul personaj care încearcă să reziste invaziei rinocerilor este Berenger. El decide să lupte pentru dreptul de a rămâne om: „Acuma sunt absolut singur... N-am să vin după voi,nu vă înțeleg. Eu rămân ce-am fost. Sunt o ființă umană. O ființă omenească... Am să mă apăr împotriva lumii întregi, mă voi apăra!Sunt ultimul om și voi rămâne așa până la cea din urmă suflare!Nu mă dau bătut!”

 

 

Informații despre bilete aflați la casa teatrului 079 233 833 sau pe iTicket.md.

Vă așteptăm la Teatrul Național „Eugène Ionesco” – teatrul care te iubește!