TOSCA

TOSCA

22 February
Thursday 18:00
"Maria Biesu" National Opera
100–250 lei
Add to favorites
important!
*Accesul în sală este permis până la ora de începere a reprezentaţiei. După această oră accesul se face doar la pauză sau în cazul în care sunt locuri libere la balcon. *În timpul spectacolului, este interzisă folosirea telefoanelor mobile, a aparatelor fotografiat, sau a celor de înregistrare audio/video. *Pentru asigurarea confortului spectatorilor din sala de spectacole, nu este permis accesul copiilor sub vârsta de 7 ani la reprezentaţiile TNOB.
 
 

22 februarie

Joi, 18.00   

TOSCA

operă în trei acte de Giacomo Puccini

Interpretează: Soliștii de operă, trupa de operă, corul și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

 

Dirijor – Veaceslav Cernuho-Volici

Libretul: Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa

După drama lui Victorien Sardou „La Tosca”

Regia: Eugen Platon, Artist al Poporului

Regizor coordinator: Rodica Picireanu, Maestru în Artă

Scenografia: Veaceslav Ocunev

Scenograf coordinator: Iurie Matei. Artist al Poporului

Costume: Irina Press, Maestru în Artă

 

Prim Maestru de Cor: Oleg Constantinov, Artist al Poporului

 

 

Premiera mondială: 14 ianuarie 1900, Teatro Costanzi, Roma

Premiera la Chişinău: 28 aprilie 1962, Teatrul de Stat de Operă şi Balet

Premiera versiunii a doua: 9 ianuarie 1971, Teatrul de Stat de Operă şi Balet

Premiera versiunii curente: 21 mai 1989, Teatrul de Stat de Operă şi Balet

 

Durata spectacolului: 2 ore 30 min (două pauze)

Opera se prezintă în limba italiană

Subtitrare în limba română

 

 

Opera "Tosca" de Giacomo Puccini este una dintre cele mai captivante opere din repertoriul clasic. Lansată în premieră în anul 1900, "Tosca" a devenit rapid una dintre cele mai iubite și reprezentative opere.

Opera "Tosca" este plină de intrigi, pasiune și tragedie. Acțiunea are loc în Roma în timpul ocupației napoleoniene și urmărește povestea iubirii intense dintre cântăreața Floria Tosca și artistul Mario Cavaradossi. Intriga se complică odată cu apariția maleficului șef de poliție Baronul Scarpia, care încearcă să își îndeplinească propriile sale interese.

Personajele principale, Tosca, Cavaradossi și Scarpia, sunt extrem de complexe și bine conturate. Tosca este o femeie pasională și geloasă, Cavaradossi este un artist idealist, în timp ce Scarpia reprezintă răutatea și corupția. Această combinație de personalități adaugă adâncime și dramatism poveștii.

Giacomo Puccini a creat o coloană sonoră plină de emoție și intensitate. Muzica sa ilustrează perfect stările personajelor și intensifică dramatismul poveștii. Aprecierea publicului pentru frumusețea și expresivitatea partiturii a contribuit semnificativ la succesul continuu al operei.

Opera "Tosca" rămâne una dintre cele mai iubite și interpretate opere din lume, continuând să captiveze publicul cu povestea sa pasionantă și muzica sa impresionantă. Este o experiență artistică de neuitat, combinând elemente vizuale și sonore pentru a oferi publicului o călătorie prin dragoste, gelozie și tragedie.