Dama de Pica

Descrierea evenimentului

Dama de Pica

 
Operă în trei acte, şapte tablouri
Piotr Ceaikovski
 
Denumirea originală: “Пиковая дама”
Libretul: Modest Ceaikovski
După povestirea lui Alexandr Puşkin
 
Premiera mondială: 19 decembrie 1890, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg.
Premiera la Chişinău: 3 aprilie 1965, la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă şi Balet “A.S.Puşkin“.
Premiera versiunii curente: 26 aprilie 1983, la Teatrul Academic de Stat de Operă şi Balet al RSS Moldoveneşti „A.S.Puşkin”.
 
Dirijor: YALCHIN ADIGEZALOV (Azerbaijan)
 
 Regia: Eleonora Constantinov Artist al Poporului
 
Scenografie și costume: Veaceslav Ocunev
 
Coregrafia: Eugen Gârneț Maestru în Artă
 
Prim Maestru de cor: Oleg Constantinov Maestru în Artă
 
 
Roluri şi interpreţi
 
Hermann - EDUARD MARTINIUC (Rusia)
 
Liza - ANNA LITVINOVA (Ucraina)
 
Contesa - LILIANA LAVRIC
 
Tomski - BORIS MATERINCO, Artist Emerit
 
Elețki - PETRU RACOVIȚĂ, Artist al Poporului
 
Cekalinski - VLADIMIR ZAKLIKOVSKI, Artist al Poporului
 
Surin - MAKSYM YVASHCHUK
 
Ceaplițki - NICOLAE VASCAUȚAN
 
Narumov - IURIE PORTNÎH
 
Ordonator - NICOLAE BANTEA
 
Polina - ANASTASIA TVERDOHLIB
 
Guvernantă - TAISIA CARAMAN
 
Mașa - IRINA ȘCIOGOLEV
 
Prilepa - LILIA ȘOLOMEI, Artist Emerit
 
Milovzor - ANASTASIA TVERDOHLIB
 
Zlatogor - BORIS MATERINCO, Artist Emerit
 
 
„Din generaţie în generaţie se transmite dragostea noastră faţă de Ceaikovski,
 
faţă de admirabila lui creaţie veşnic vie”.
 
- Dmitri Şostakovici
 
 
 
Istoria creării
 
Ceaikovski, un admirator înflăcărat al creaţiei lui Puşkin, la prima lectură a nuvelei Dama de pică rămîne derutat: lucrarea nu l-a captivat. Însă cu trecerea timpului, Ceaikovski revine la această lucrare, care-i trezeşte interesul pe zi ce trece. Astfel apare ideea creării unei opere în baza nuvelei lui A.Puşkin. Această capodoperă, din mărturisirea compozitorului, a fost scrisă cu o mare inspiraţie şi satisfacţie, într-un termen restrîns de 44 de zile.
„Ceaikovski a făcut din scurta povestire a lui Puşkin nu numai o tragedie muzicală, ci a ridicat-o la semnificaţia majoră a unei interpretări filozofice asemănătoare ultimelor sale simfonii. El a dezvăluit în nuvela lui Puşkin nu meditaţiile senine şi distracţiile nevinovate, ci sensul adînc, tragic, al contemporanietăţii sale, care se opune cu ostilitate idealurilor omului”1.
 
Acţiunea se desfăşoară în Sankt-Petersburg, la sfîrşitul sec.XVIII
 
Actul I
Tаbloul I
 
„Într-o grădină de vară a Petersburgului, Cekalinski şi Şurin, doi tineri din aristocraţia oraşului, discută despre jocul de cărţi şi despre camaradul lor Herman, care întotdeauna asistă tăcut şi îngîndurat la masa de joc, fără să participe. Iată-l trecînd pe alee, cu înfăţişarea severă şi enigmatică în uniforma lui neagră de ofiţer. Este îndrăgostit în taină de o tînără şi frumoasă fată din înalta societate, căreia nu va îndrăzni să-i ceară mîna, pentru că e sărac. Pe aleile parcului apare tînăra fată însoţită de bătrîna contesă. Prinţul Eleţki o prezintă fericit tuturor pe logodnica sa Liza. După plecarea lor, Tomski povesteşte camarazilor ciudata poveste a bătrînei contese, numită şi „Dama de pică”. Frumuseţe renumită în saloanele Versailles-ului, pe cînd era tînără, contesa a aflat de la un nobil îndrăgostit de ea taina celor trei cărţi cîştigătoare, secretul cărora nu l-au mai aflat decît doi oameni. Se pare că într-o noapte o fantomă a avertizat-o că va muri în caz că va dezvălui secretul şi unui al treilea om. Herman, atras de gîndul că ar putea să se îmbogăţească cu ajutorul celor trei cărţi cîştigătoare, hotărăşte să afle taina cu orice preţ.
 
Tаbloul II
 
În camera Lizei, din casa contesei, prietenele sărbătoresc logodna ei cu cneazul Eleţki. În mijlocul veseliei doar Liza este tristă, cu toate încercările Polinei, prietena ei, de a o înveseli. Tîrziu, după plecare fetelor, cînd gîndurile Lizei rătăcesc spre tînărul misterios cu priviri arzătoare, Herman apare în camera ei ca întruparea unui vis. Speriată, Liza nu are putere să reziste îmbrăţişării lui pasionate şi cuvintelor de dragoste. Sosirea bătrînei contese întrerupe întîlniгеа celor doi îndragos­tiţi. Herman îşi aminteşte de povestirea lui Tomski şi hotărăşte să afle secretul cărţilor pentru а cîştiga banii puşi în joc.
 
Actul II
Tаblоul III
 
La curte bаlul е în toi. Amicii îl necăjesc ­ре Herman, repetînd ideea саrе şi aşa îl copleşise ре оfiţer: сărţilе contesei îi vor aduce o avere şi astfel fata iubită va putea fi а lui. La momentul potrivit, cînd oaspeţii аu ieşit din salon, Liza îl invită ре Herman lа întîlnirе şi îi dă cheia de lа dormi­torul contesei, de unde poate рătrundе în odaia ei. Herman este convins că soarta e de partea lui. Astăzi va аfla tаinа mult ­dorită.
 
Tаblоul IV
 
Furişat în camera contesei, Herman aşteaptă cu înfrigurare sosirea acesteia. Bătrîna Dama de pică apare spijinită de slujitori şi apoi, rămasă singură, doar cu amintirile, îngînă un vechi cîntec francez. Herman iese din ascunzătoare şi o roagă să-i destăinuie taina celor trei cărţi cîştigătoare. Îngrozită, contesa îl priveşte cu ură fără să scoată un cuvînt. Atunci Herman o ameninţă cu pistolul. Speriată, bătrîna moare. În cameră intră Liza atrasă de zgomot. În faţa cadavrului contesei şi din cuvintele lui Herman, îşi dă seama că el se află acolo nu din dragoste pentru ea, ci pentru a afla secretul cărţilor.
 
Actul III
Tаblоul V
 
În camera sa de cazarmă, Herman, pradă halucinaţiilor, are viziunea fantomei bătrînei contese care îi rosteşte cele trei cărţi: trei, şapte, as. Liza ascultă îngrozită, visurile nebune ale unui dement şi încearcă să-i trеzеаsсă rаţiuneа. Torturat de patima jocului şi de dorinţa nebună de a cîştiga, Herman о bruschează ре Liza şi în agonie fuge, strigînd: "La са­sa de joc!"
 
Tаblоul VI
 
Pe cheiul Nevei, Liza, îndrăgostită încă, îl aşteaptă. Întîlnirea lor, care îi apropie pentru o clipă, defineşte prăpastia care-i desparte. Herman nu o poate urma, fiindcă unica lui dorinţă este de a ajunge la masa de joc. Rugămintea Lizei se risipeşte undeva în gol. Disperată, Liza îşi găseşte sfîrşitul în apele reci ale Nevei.
 
Tаblоul VII
 
Casa de joc. Араrе Herman şi, spre uimirea celor prezenţi, se alătură jucătorilor. Еl mizează pe primele două cărţi, numite de contesă şi cîştigă. Amеţit de victorie, Hеrmаn mizează pe a treia carte toţi banii cîştigaţi. În locul asului aşteptat, în mîna lui Herman nimereşte dama de pică. Herman priveşte stupefiat la carte. El vede pe ea chipul bătrînei contese. Într-o criză de demenţă Herman se sinucide. În ultima clipă, în mintea sa limpezită apare imaginea Lizei. Rostind numele ei Herman moare”2.
 
1 Mereşescu. Istoria muzicii universale. Vol.VI. – Bucureşti, 1968.
2 Constantinescu, G., Caraman-Fotea, D. Ghid de operă. – Bucureşti, 1971.
 
 
 
 

 • Info bilete: 060 879 444 | 079 979 444
 • Din momentul rezervarii aveti 6 ore la dispozitie pentru a achita biletele
 • Este disponibila livrarea de bilete (25 lei)
 • Este permisa intrarea cu biletul electronic tiparit
 • Este permisa intrarea cu biletul electronic pe mobil
 • Este permisa intrarea cu cecul de la terminale

Locul evenimentului

Data evenimentului

 • Fri, 15 Sep la 18:00

Preturi la eveniment

 • Pret de la 50.00 pina la 250.00 Lei
Cumpara bilete
 • Distribuie
 • E-mail
 • Cum cumpar ?
Logheaza-te pentru a distribui evenimente prin e-mail!

Pas 1.

Intră pe iticket.md şi loghează-te. Îţi poţi crea cont sau a te loga cu contul de Facebook sau Google.

pas1

Pagina de start a site-ului iTicket.md
 

Pas 2.

După ce te-ai logat îţi alegi evenimentul la care ai vrea să mergi. Şi apeşi butonul cumpără bilet. 

pas2

Pagina evenimentului
 

Pas 3.

Alegi data şi câte bilete vrei să cumperi (la unele festivaluri pentru fiecare dată e un eveniment aparte, aşa că alege data la care vrei să mergi, de ex. Nopţi pianistice 1, Nopţi pianistice 2, Nopţi Pianistice 3)

pas3

Alegerea biletelor
 

Pas 4.

Vezi ce locuri în sală sunt libere şi le alegi pe celea care le vrei

pas4

Planul sălii
 

Pas 5. 

După ce ţi-ai ales locurile, completezi formularul cu informaţie şi apeşi Continuă.

pas5

Informaţii personale
 

Pas 6.

a. Îţi găseşti comanda în categoria Comenzile mele. Lângă denumirea evenimentului găsești un "Cod" care e compus din o literă și mai multe cifre. Cu acest cod vei achita biletul rezervat la terminalele de plată QiWiDacă nu plăteşti comanda în 6 ore, aceasta se anulează. Cecul primit la terminal nu poate fi folosit ca bilet de intrare.
pas7
Pagina Comenzile mele

Pasii de mai jos sunt pentru cei ce aleg sa achite biletele cu cardul bancar.

b. Îţi găseşti comanda în categoria Comenzile mele. Acolo apeşi butonul Suplineşte (daca achiti cu cardul). Deoarece dacă nu plăteşti comanda în 6 ore, aceasta se anulează.

pas7

Pagina Comenzile mele
 

Pas 7.

La categoria Soldul contului apeşi Suplineşte Contul.

pas7

Soldul contului
 

Pas 8.

Apoi indici suma cu care vrei să splineşti (vezi cât costă biletele pe care le-ai comandat). Şi indici cum vrei să plăteşti cu cardul sau prin terminal. Pentru asta alege unul din meniurile de sub spaţiul unde ai indicat suma, citeşti termenii şi condiţiile, dacă eşti de acord, bifezi şi apeşi Următor.

pas8

Alegerea opţiunii cărţii de credit sau terminal
 

Pas 9.

Ţi se va deschide o pagină unde trebuie să introduci datele cartelei tale. În caz că ai ales opţiunea terminal, vei vedea pe ecran un cod care trebuie să-l introduci când eşti în faţa terminalului.

pas9

Achitarea cu cardul
 

Pas 10. 

Când vezi textul Operaţiune autorizată cu succes, apeşi butonul de mai jos pentru a continua, următoarea pagină ar trebui să vezi pagina cu comenzile tale.

pas10

Operaţiune cu succes
 

Pas 11.

La secţiunea comenzile mele apeşi butonul Plăteşte şi ar trebui să vezi imaginea de mai jos. După care apeşi butonul Vezi bilet, îl vezi, apoi îl salvezi şi îl printezi.

pas11

Plătirea comenzii
 

Pas 12.

Biletul ar trebui să arate aşa. După ce îl printezi, vii cu el la eveniment şi mai departe deja depinde de tine.

biletrockfest

Distracţie plăcută !

Adauga comentariu

Comentarii ( 0 )

 • Nu sunt comentarii