Această monodramă explorează multiplele fațete ale lui Henric al V-lea.Omul și Monarhul după Shakespeare.
Renumitul actor Brett Brown îl interpretează pe Henric, noul rege încoronat, care echilibrează construirea unei baze de putere prin autoritatea militară de la Agincourt cu pierderea camaraderiei cu oamenii de rând. Prin cuvintele lui Shakespeare, el narează parcursul de la Curtea Regală la Agincourt și apoi la dragostea curtenească, pe măsură ce Henric se descoperă pe sine și viitorul său.
Scrisă de William Shakespeare Creată de Brett Brown – actorul spectacolului, și Philip Parr – regizorul spectacolului.
Nu este surprinzător că această piesă atât de englezească, cu subiecte atât de englezești, este rar prezentată în Europa continentală. Nu este un element obișnuit în circuitul festivalurilor europene dedicate lui Shakespeare. Piesa este văzută ca fiind prea locală, prea mult o celebrare a „englezității”, pentru a avea o relevanță mai largă. Dacă Macbeth vorbește pentru toți cei care suferă sub tiranie, Richard al III-lea reprezintă corupția despotică a autorității, iar Regele Lear pericolul conducerii indecise, Henric al V-lea este cu siguranță mai mult decât o simplă pagină de istorie. În celebrul său prolog din Actul I, Shakespeare ne cere – nouă, publicului – să ne imaginăm că, acolo unde vedeți un singur om pe scenă, să îl considerați reprezentând o mie, să vizualizați cai, castele, armate puternice. Dar dacă am duce această idee la o concluzie logică și am arăta doar un singur om pe scenă? Nucleul piesei este dat de marile discursuri ale lui Henric și de narațiunea Corului. Pentru cea mai mare parte a timpului, celelalte personaje vorbesc despre Henric. Omisiunea subiectului legat de personajele de speță joasă și alegerea de a nu explora interesanta dezbatere despre multiculturalism promovată de soldații proveniți din toate națiunile britanice, ne oferă o piesă despre dileme și alegerile conducerii. Este foarte clar că răspunderea cade asupra lui Henric, și el este conștient de asta. Devine o piesă despre control, forță, putere și înțelegerea tot mai critică a lui Henric despre când să fie om de stat, când să arate milă și când să fie necruțător. Aici vedem culminarea călătoriei lui Henric prin cele trei piese – cele două părți ale lui Henric al IV-lea și Henric al V-lea, construind, după cum spune Shakespeare,
„Această stea a Angliei. Norocul i-a făcut sabia Cu care cea mai bună grădină a lumii a cucerit-o Și i-a lăsat fiului său ca moștenire imperială.”
Întrebarea este atunci: când mai este timp să fii doar Henry – omul? Această călătorie personală este cea pe care am ales să o urmăm. Așa că vă rugăm să urmați propriul sfat al lui Shakespeare: Împărțiți un om în mii de părți.
Căci un om, în timpul vieții sale, joacă multe roluri.
Philip Parr iulie 2024