LA SYLPHIDE

LA SYLPHIDE

15 October
Sunday 17:00
"Maria Biesu" National Opera
100–300 lei
Add to favorites

15 octombrie, ora 17.00    

 

LA SYLPHIDE

 

Balet în două acte de H. Levinskold

 

Dirijor – Svetlana Popov, Artist al Poporului

 

Libretto: Filippo Talioni

Coregrafia clasică: August Bournonville

Coregraf coordonator: Anastasia Homițcaia, Artist al Poporului

Pictor scenograf: Iurie Matei, Artist al Poporului

Pictor de costume: Alina Rotaru

Conducerea muzicală: Svetlana Popov, Artist al Poporului

 

Mediatori de balet:

Anastasia Homițcaia, Artist al Poporului

Ludmila Cerececea

Igor Gherciu

Cristina Rusu

 

 

Intriga baletului „La Sylphide”  dezvăluie un basm romantic trist.

 Acțiunea se petrece în mediul rural scoțian, unde urmează să aibă loc nunta lui James și Effie. Un duh aerian ușor, foarte agil, care întruchipează elementul aerului, La Sylphide, îi apare unui tânăr adormit. Din cauza apariției Sylphidei, tânărul uită de mireasa lui. Pentru a o atinge și a o iubi, tânărul o înfășoară într-o eșarfă dăruită de cotoroanța Madge; vrăjile malefice o distrug pe Sylphide și, împreună cu aripile minunate care i-au dat libertatea, ea își pierde viața.

 

 

 

Acțiunea are loc în Scoția

 

James, mirele tinerei Effie dormitează lângă șemineu. Apare Sylphide. Ea dansează în jurul Iui James și îl trezește cu un sărut. James vrea să o prindă pe Sylphide, însă ea dispare. Tânărul este tulburat de apariția fermecătoarei ființe fantastice.

 

Vrăjitoarea Madge vine să prezică viitorul celor doi tineri și spune că ei nu se vor căsători. Înfuriat, James o alungă pe vrăjitoare. Madge pleacă cu dorința de a se răzbuna. În timpul ceremoniei nupțiale, din nou apare Sylphide, însă ea este văzută doar de James. Ea răpește inelul de cununie al lui James și dispare. James se avântă după ea, părăsind-o pe Effie.

 

O pădure fermecată. Madge vrăjeşte deasupra unui cazan cu aburi. Ea ține în mâini o eșarfă transparentă. Apare James istovit de puteri : el nu poate să o găsească pe Sylphide. Dar iată că ea din nou i se înfățișează. James se îndreaptă spre ea, dar Sylphide este de neatins. Vrăjitoarea îi oferă lui James eșarfa fermecată cu care acesta o va putea stăpâni pe misterioasa Sylphide. James î-i aruncă eșarfa pe umeri, însă atingerea ei este fatală pentru Sylphide. Aripioarele ei se risipesc, iar împreună cu ele se curmă și viața lui Sylphide. James o deplânge cu disperare, iar în depărtare se desfășoară un alai nupțial: Effie se căsătoreşte cu Gurn ...