Spartacus iunie

24, 28 iunie 2016
18:00
National Opera
30110 lei
Adaugă în favorite
 
 
 
PREMIERĂ
 
 
Libretul: Nicolai Volcov
 
În redacția lui Igor Cernîșiov
 
După romanul ”Spartacus” de Raffaello Giovagnoli.
Coregrafia: Igor Cernîșiov
 
Scenografia: Iurie Matei Artist al Poporului
Pictor de costume: Anastasia Spătaru
 
Conducerea muzicală: Dumitru Cârciumaru
 
Premiera mondială: 27 decembrie 1956, la Teatrul de Operă și Balet „S. M. Kirov” (în prezent Teatrul Mariinsky) în montarea lui Leonid Iakobson.
 
Premiera la Chişinău: 1975, la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă şi Balet „A.S.Puşkin”, în montarea lui I. Cernîșiov
 
 
 
Roluri și interpreți
 
 
 
Spartacus - Alexei TERENTIEV Artist al Poporului premieră
 
Phrygia - Cristina TERENTIEV Artist al Poporului premieră
 
Aegina - Natalia KOROTKOVA
 
Harmodius - Alexandru BALAN premieră
 
Crassus
 
Robul grec - Eugeniu TCACI Om Emerit premieră
 
Dansatoarea egipteană - Iana DAVÎDOVA premieră
 
 
 
ACTUL I
 
Tabloul I
 
Triumful Romei
 
Dintr-un marș de luptă se întorc la Roma legiunile biruitoare conduse de Crassus. Mulțimea salută oștile ce merg sub ritmurile unui marș festiv. În urma oștilor merg prizonierii. Printre aceștia e și Spartacus, soția lui Phrygia, prietenul Harmodius. Spartacus apără prizonierii de mulțime.
 
 
 
Tabloul II
 
Târgul de robi
 
Cuprinși de bucuria biruinței, ostașii și fetele, plimbându-se pe străzile Romei, nimeresc în piață unde are loc vânzarea robilor. Un rob grec este obligat să danseze. Stăpânul unei școli de gladiatori îi cumpără pe Spartacus și Harmodius. La târg apare Crassus cu amanta sa Aegina. Vrăjită de frumusețea lui Spartacus, Aegina îl roagă pe Crassus să i-l dăruiască pe Spartacus și pe Harmodius. Spartacus și Phrygia sunt despărțiți. Phrygia nu mai poate fi consolată, amintindu-și de zilele fericite ce le-a avut alături de Spartacus.
 
Tabloul III
 
Apartamentele Aeginei
 
Aegina i-a adus pe Spartacus și Harmodius în apartamentele sale. Spartacus e de neînduplecat: el rămâne fidel dragostei pentru Phrygia. Înfuriată, Aegina îl cheamă pe Lanist, acesta îi ia pe Spartacus și Harmodius în școala gladiatorilor.
 
Tabloul IV
 
Vila lui Crassus
 
Ofensată, Aegina nu-și poate găsi loc. Crassus prezice că numai sângele gladiatorilor î va liniști. Sunt aduși gladiatorii. Aegina îl alege pe Spartacus, Harmodius și pe robul grec, care intră într-o încăierare pe viață și pe moarte. Începe o luptă aprigă, în care Harmodius și robul grec sunt răniți. Aegina îi ordonă lui Spartacus să-și omoare prietenii, însă, acesta refuză. Crassus îl obligă pe Spartacus să continue lupta cu gladiatorii rămași.
 
 
 
Tabloul V
 
Monologul lui Spartacus
 
Spartacus e cuprins de gânduri grele. El urăște lanțurile robiei. E mai bine să mori pe câmp de luptă, decât pe arena circului, distrându-i pe romani. El va deveni liber și se va răzbuna pentru toate.
 
 
 
Tabloul VI
 
Răscoala
 
În cazarma gladiatorilor, pe brațele lui Crassus, moare un grec rănit de el. Moartea acestuia a fost ultima picătură din cupa răbdării. Îndemnați de Spartacus, gladiatorii, înarmându-se cu ce au putut, dispar în întunericul nopții.
 
 
 
ACTUL II
 
Tabloul I
 
Tabăra lui Spartacus
 
Gladiatorii eliberați dansează împreună cu Spartacus. Toți îi jură credință lui Spartacus.
 
Tabloul II
 
Cursa
 
Dorind să dezorganizeze tabăra lui Spartacus, Crassus o trimite aici pe Aegina.
 
 
 
 
 
Tabloul III
 
Dezbinarea
 
Aegina îndeplinește porunca lui Crassus: Harmodius e prins în mrejele ei. Revoltat, Spartacus ordonă ca femeile să părăsească tabăra, însă e pera târziu. Harmodius și o parte din ostași, pleacă din tabără.
 
 
 
Tabloul IV
 
Apartamentele Aeginei
 
Aegina îl ”răplătește” pe Harmodius pentru că acesta l-a trădat pe Spartacus
 
 
 
Tabloul V
 
Ospățul lui Crassus
 
Aegina triumfă, norocul o însoțește peste tot. Sărbătoarea e în toi. Crassus îi propune Aeginei să-l aducă pe Harmodius, ca să admire căderea acestuia. Aegina îl aduce pe Harmodius și îl roagă să danseze cu fetele. Harmodius e beat de fericire, însă Crassus, pe neașteptate îl face să-și dea seama de realitate, arătându-i prietenii săi învinși. Totul s-a sfârșit. Crassus poruncește să fie omorât Harmodius. Cohortele romanilor pornesc spre tabăra lui Spartacus.
 
ACTUL III
 
Tabloul I
 
Spartacus și Phrygia își iau rămas bun înainte de lupta decisivă. Deodată, apar ostașii și îl aduc pe un conducător de oști roman. Spartacus e cuprins de furie. Acesta îi propune lui Spartacus să predea oastea și să treacă de partea romanilor. Spartacus îi dă acestui conducător de oști roman o sabie pentru Crassus, declarând prin asta că dorește să intre în luptă piept la piept. Phrygia e cuprinsă de neliniște: presimte moartea lui Spartacus.
 
 
 
Tabloul II
 
Începe o luptă crâncenă. Spartacus luptă eroic, dar forțele sunt inegale. Spartacus moare.
 
 
 
Tabloul III
 
Se pare că pământul plânge la căpătâiul eroului. Durerea Phrygiei nu are margini. Chipul curajos al lui Spartacus va rămâne pentru totdeauna ca simbol al luptei pentru libertate.